Seks, drugs en een (avond)klokbier

Seks, drugs en een (avond)klokbier

Hoe de tafel van jongeren er ondertussen uit zou kunnen zien

IJSSELSTEIN – Drank drugs en rock ’n roll. Zo waren mijn afgelopen jaren wel ja. Tijdens school of werk gelukkig niet nee, maar ik kon niet zeggen dat daar door de lekkernijen geen problemen ontstonden. Dit is denk ik, zeker tijdens de coronacrisis, een steeds meer voorkomend probleem terwijl er (in mijn geval) toch slecht over gepraat kon worden soms. Drugs is vaak een taboe en schaamte voor het eigen drugsgebruik staat hulp zoeken in de weg. Dit is een slechte zaak en daar kan denk ik ook weinig aan gedaan worden.

Zo begon het bij mij op mijn twintigste ongeveer. Af en toe een puntje, pilletje en in ieder geval een hoop drank. Niks om je zorgen over te maken in eerste instantie, maar naarmate mijn leven vorderde, vorderde ook mijn levensstijl tot een grote waas van ongeregeldheden en stomme beslissingen die soms toch weloverwogen werden. Als je een keuze goed overweegt en dan toch de slechte keuze maakt, heet dat in mijn geval misschien toch wel verslaving. Want als je goed nadenkt of je die avond wel of niks gebruikt en het dan toch doet, gaat het fout.

Een jaar lang dronk ik minimaal 3 keer in de week en gebruikte ik één keer in de twee weken drugs, al was dat bijna alleen maar in het weekend. Dit werd steeds vaker en meer. Dronken worden was op een gegeven moment niet meer genoeg. Ik had problemen waar ik niks van wou weten op dat moment en de drank gaf me soms agressie en verdriet. Drugs maakte je nóg vrolijker en je had geen kater de dag erna. Kon ik dus gewoon weer verder, of zelfs doorhalen!

En als jongeren dat nu doen kan ik dat ook helemaal begrijpen. Je zit thuis opgesloten met je ouders als je nog niet op jezelf woont. Met een beetje pech heb je onredelijke ouders en een hoop regels thuis wat resulteert in een hele hoop ellende nu je elke dag op elkaars lip zit. En waar je er dan een avondje tussenuit kon, lukt dat nu ook niet meer door de avondklok. Maar je ouders willen niet dat je bij vrienden bent uit angst voor besmettingen waardoor je ’s ochtends thuis wilt komen wanneer je ouders nog niet wakker zijn. Dat betekent dus doorhalen tot minimaal half 5 of een boete riskeren.

En dan ga je steeds meer leren drinken en/of drugs gebruiken. Natuurlijk zorgt dat voor problemen waar je onredelijke ouders het niet over willen hebben, laat staan het begrijpen. En dat is nou juist het enige wat er bijvoorbeeld in mijn geval aan gedaan kon worden. En niet alleen door ouders maar ook door vrienden of andere naasten. Toen mijn piek bereikt was (van vrijdag avond tot maandagochtend aan één stuk door aan de drank en drugs) waren mijn vrienden het beu. Het was óf de drugs, óf mijn vrienden. Na een hoop openhartigheid en goede gesprekken koos ik direct voor dat laatste.

Jongeren hebben het oprecht moeilijk in deze tijd, ik hoor het in ieder geval te vaak om me heen. Vergeet niet dat ze zelf nauwelijks ziek worden, maar wel met alle maatregelen zitten. Dat is gewoon goed kut. Daarnaast voelen veel jongeren dat zij over een paar jaar de economische gevolgen met zich mee dragen. Misschien makkelijk van mij om te zeggen, maar ik zou dan ook aan de verdovende middelen gaan. Help elkaar door te praten!

Intrinsieke motivatie werkt bijna niet om te stoppen met die zooi. Veel mensen hebben anderen nodig om tot een hoger doel te komen. Toon daarom je oprechte interesse in naasten. Vragen of het goed gaat is soms niet genoeg. Zo dacht ik oprecht dat het altijd goed ging met mij. Ik had echt nergens last van, tot die gesprekken en confrontaties kwamen. Dan pas zie je waar je zelf écht mee zit. En wees vooral niet bang om door te vragen. Het gaat om een probleem waarvan de desbetreffende persoon niet eens voelt dat hij/zij dat probleem heeft. En daar kan een hoop wrijving en discussie bij komen kijken, maar dat is beter dan de gevolgen wanneer je niks doet. En uiteindelijk lucht alles alleen maar op! ‘Let een beetje op elkaar, ik reken op u’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *