April doet, ook in Utrecht, wat ‘ie wil. En dat is sneeuw!

April doet, ook in Utrecht, wat ‘ie wil. En dat is sneeuw!

Foto: Noor Kolsters

UTRECHT- Wanten aan en mutsen op want vandaag is het, ook in Utrecht, weer gaan sneeuwen. Zulk t-shirtweer als we het vijf dagen geleden hadden, met een biertje op het balkon in de zon, zulk winterjassen weer is het vandaag. Want in Nederland doet april wat ie’ wil. En dat is een feit!

Een groepje kinderen rent gillend door de straten van Kanaleneiland, met hun winterjassen aan en hun mutsen op. ‘Misschien kunnen we straks wel weer met de slee,’ zegt een van de kinderen. Ze steken allemaal hun tong uit om de sneeuwvlokken op te vangen en ze moeten hun ogen dichtknijpen om nog wat te kunnen zien, zo hard waait het. Het lijkt wel een sneeuwstorm.

Even verderop staat een groep studenten verbijsterd op hun balkon naar de lucht te kijken terwijl ze met open handpalmen de grote sneeuwvlokken proberen op te vangen. Dan begint het nog harder te waaien en gaan ze snel weer naar binnen. Hoofdschuddend, en dat is logisch. Want het is bijna te gek om te beseffen dat we vijf dagen geleden nog in de volle zon bruin aan het worden waren.

‘Dit is toch gekkenhuis,’ zegt Melike Özçakil, die net terugkomt van boodschappen doen. ‘Hoe kan het dat nou dat het vorige week zo warm was en dat het vandaag ineens sneeuwt? Ik vind de winter helemaal niet erg en sneeuw vind ik hartstikke gezellig. Maar het is lente nu, en we hebben ons winterweer met sneeuw al gehad. Het is tijd voor zon nu. Zeker in deze grauwe coronatijd. Dat hebben we gewoon echt nodig.’ Aldus Melike Özçakil.

Maar dat het sneeuwt in April is helemaal niet zo gek laat Britta van Gendt, via een artikel op weer.nl weten. ‘Met een straffe, gure noordelijke wind wordt er vanuit de poolstreek ijskoude lucht onze kant op geblazen en dit gaat gepaard met talrijke buien en ook winterse buien. Mogelijk met hagel en natte sneeuw.’

Maar dit is ander sneeuwweer dan wat we in Februari voor onze kiezen kregen en na enkele minuten van harde windstoten en een storm aan sneeuw wordt het weer rustig en breekt de zon door. De sneeuw wat op het wegdek valt smelt direct weg, dus de slee van de kinderen mag in de kast blijven liggen.

Want sneeuw wat blijft liggen is in April volgens Britta van Gendt wel bijzonder. ‘Meestal gaat het in april om smeltende/natte sneeuw,’ laat ze weten. ‘En hoewel we deze eeuw flink zijn verwend door april met zijn zomerse temperaturen, was vroeger sneeuw veel normaler dan zomers weer.’ Aldus Britta van Gendt, via weer.nl.

Eventjes later begint het weer met sneeuwen, maar deze keer een stuk rustiger door de afwezigheid van de harde windstoten. Wel schijnt het zonnetje fel door de wolken heen. Het blijft maar een raar gezicht, zoveel sneeuw ineens. Consistent is het weer in Nederland in ieder geval niet. Maar dat is niet erg. Hopelijk kunnen we op deze manier over een aantal dagen weer lekker vertoeven in de volle zon met twintig graden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *