Nieuwegein organiseert voor het eerst ‘Week Van Het Geld’

Nieuwegein organiseert voor het eerst ‘Week Van Het Geld’

Leven van een klein budget Foto: Hanna Ozinga

Nieuwegein – Gemeente Nieuwegein heeft in de week van 22 tot 28 maart voor de eerste keer ‘de week van het geld’ georganiseerd. Het was een week waar iedere dag een online geld gerelateerde workshop gegeven werd. De workshops konden gratis gevolgd worden door iedereen die meer wil leren over geld. De landelijke week van het geld, initiatief van Wijzer in geldzaken, is dit jaar voor de 10e keer georganiseerd en is voornamelijk gericht op het onderwijs met als doel het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren. Gemeenten kunnen actief meedoen door zelf activiteiten te verzorgen voor hun inwoners.

In 2019 leeft 6,2 van de Nederlandse bevolking onder de lage-inkomensgrens, deze ligt voor alleenstaande op 1090 euro per maand en is gebaseerd op de koopkracht. Veel mensen zijn in 2020 hun baan kwijt geraakt door de coronacrisis al ziet de gemeente Nieuwegein nog niet veel verschil in armoede doormiddel van meer mensen met een uitkering of in de bijstand. ‘’Maar dat zegt niets over de toekomst. Nu teren veel mensen op hun spaargeld of maken gebruik van door het Rijk extra ondersteunende financiële maatregelen. De verwachting is dat het wel gaat toe nemen’’ zegt gemeente medewerker Grace van der Pas.

Nieuwegein organiseerde De Week Van Het Geld dit jaar in samenwerking met instanties als U-Centraal, 4Youth en Stichting De Tussenvoorziening. De week werd gestart door wethouder Ellie Eggengoor die via een facebookvideo uitlegde waarom wijzer worden in geldzaken nou zo belangrijk is, iedereen kan namelijk leren hoe je goed met geld kan omgaan. In de avond kon de workshop ‘Leuke dingen doen met minder geld’ gevolgd worden. De rest van de week werden er meer van zulke activiteiten georganiseerd zoals een online escaperoom en workshop ‘omgaan met minder geld’.

De workshop ‘omgaan met minder geld’ werd op woensdag gegeven door Marnix van der Waals en vond plaats via Microsoft Teams. Marnix is werkzaam bij Ucentraal, een organisatie die financiële hulp biedt aan mensen die goed aansluit op persoonlijke mogelijkheden. De workshop die van der Waals gaf was interactief, de deelnemers werden allemaal betrokken in het gesprek. Zo moest iedereen zich eerst voorstellen en kregen de deelnemers later de kans om hun budgettip te delen. ‘’lampen en verwarming uit als je niet in een kamer bent’’ en ‘’kook je porties voor de hele week in één keer’’ zijn tips die de deelnemers veel riepen.

De kern van de workshop was ‘weet waar je recht op hebt’ zo kwamen er verschillende sites voorbij waarop je kan berekenen of en hoeveel toeslagen je kunt krijgen en of je binnen de gemeente Nieuwegein de NieuwegeinPas kan aanvragen. Ook kwam er een stukje bewustwording bij kijken. Waar geven mensen namelijk hun geld allemaal aan uit en is dat echt nodig?

De afsluiting van de Nieuwegeinse week van het geld werd gegeven in theater en kunstencentrum De Kom waar onder andere cabaretier Jorgen Raymann een optreden en interview gaf en er boeiende gesprekken plaatsvonden tussen medewerkers van meewerkende instanties. Als laatste werd hier de prijswinnaar bekendgemaakt die de beste budgettip had gegeven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *