Waarom deze kraaien elkaar hebben vermoord.

Waarom deze kraaien elkaar hebben vermoord.

Foto: Noor Kolsters

UTRECHT- De lente is weer aangebroken, en dat betekent dat de rivaliteit onder de mannetjes in de dierenwereld weer begonnen is. Paartijd. Van dansen tot knokken. Om zo maar een vrouwtje te voor zich te kunnen winnen.

Er deed zich op dinsdag 6 april in Utrecht zich een gek en wreed verschijnsel voor, twee kraaien die elkaar volledig afmaakten in het bijzijn van een aantal andere vogels die wild geluid aan het maken waren, waaronder een vrouwtjeskraai die de twee vechtjassen soms toeschreeuwde alsof ze wou dat ze ophielden. Echter krabbelde geen van beide kraaien terug. Allebei leken ze te vechten om dat ene vrouwtje, wat uiteindelijk een van de kraaien fataal werd.

‘Arm beest,’ zegt Vincent, een buurtbewoner van Kanaleneiland die op zijn balkon de slachtpartij van dichtbij meemaakte. Met een krant en plastic handschoentjes schraapt hij de kraai van de grond stopt hem in een schoenendoos. ‘Wat ze overhebben voor een beetje seks.’ Op de plek waar het slagveld plaats vond liggen een boel zwarte veren en de kraai die zijn soortgenoot omgebracht heeft zit zelfvoldaan te kijken naar hoe de buurtbewoner de schoenendoos met de dode kraai in de afvalcontainer aan de overkant van de weg gooit.

‘Het komt vaker voor,’ laat Roos Zondag, van de vogelbescherming Utrecht weten. ‘Het is de tijd van het jaar. Sommige mannetjesvogels hebben een vrouwtje voor zich geclaimd en gaan met andere mannetjesvogels vechten als ze proberen dit geclaimde vrouwtje voor zich te winnen. Maar het kan ook zijn dat ze om territorium vechten en niet stoppen totdat de andere vogel zich terugtrekt. Als ze dit niet doen kan het voor beide partijen soms slecht aflopen. Waar het er helemaal vreselijk aan toe gaat is bij eenden, die verkrachtten elkaar volledig.’

Maar niet alle vogels zijn zo gewelddadig veel vogels zijn wat romantischer en pakken het anders aan. Zo baltsen sommige vogels, een paringsritueel wat lijkt op dansen. Waar vaak het mannetje, maar ook soms het vrouwtje aan deelneemt. ‘Dit gebeurt in tropische gebieden veel.’ zegt Zondag. ‘Maar in Nederland doen futen en duiven dit bijvoorbeeld ook.

Even later, als de rust weer teruggekeerd is op het veldje in Kanaleneiland neemt het duivenpaar weer plek op hun vaste tak voor het huis van Vincent. Een van de duiven gedraagt zich wat opdringerig tegenover de andere en maakt op de plek van zijn hals zijn veren bol. Het duurt een tijdje voordat het vrouwtje toegeeft maar uiteindelijk laat ze het mannetje toch op haar rug springen. Baltsen, sommige vogels pakken het gelukkig wel wat romantischer aan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *