De dag dat de wereld meer vrede zal gaan kennen.

De dag dat de wereld meer vrede zal gaan kennen.

Foto: Noor Kolsters

Ik ben opgevoed zonder religie, maar met moraalbeginselen die naar mijn mening dienen als religie. Geen geloof in een god maar een geloof dat alle mensen gelijk zijn, wat ze ook zijn, hoe ze eruitzien of waar ze vandaan komen. Dat iedereen overal welkom is. Dat iedereen vrij is om te geloven wat hij of zij wil geloven zonder beoordeling of veroordeling. De leefregels die mijn religie ondersteunden waren gebaseerd op acceptatie en liefde.

Maar naarmate ik ouder werd, werd deze religie aanhangen een stuk moeilijker. Ik ontdekte geloofsovertuigingen van sommige mensen in deze wereld. Geloofsovertuigingen die mij beangstigden en in strijd waren met de overtuiging die ik mee had gekregen in mijn jeugd. En met geloofsovertuigingen bedoel ik hier niet geloof, maar overtuigingen over bepaalde maatschappelijke kwesties die opgebouwd zijn vanuit haat voor bepaalde mensen. Racisme, seksisme, homofobie, xenofobie etc.Luisteren naar uitspraken van mensen bij de PVV, de FVD of sommige aanhangers hiervan konden mij uitermate boos maken. Omdat het zo in strijd is met alles wat ik in geloof en waar ik voor sta.

Ik zie een interessant patroon in de manier waarop ik haat ontwikkel voor bepaalde groepen waar ik het niet mee eens ben. Waarop ik hen afkeur en wat ik hen toewens. Ik zie bij mijzelf dat het voortkomt uit angst, om niet langer in een land te leven waar mijn religie zal leiden. En zo zie ik ook dat doordat sommigen niet geloven in de moraalbeginselen van mijn eigen religie, maar juist soms het tegenovergestelde preken, ik ze beoordeel en veroordeel en ze bij mij thuis niet welkom zullen zijn. Maar ik geloofde toch dat iedereen overal welkom is en mag geloven wat ze willen geloven zonder beoordeling of veroordeling? Niet dus. Niet zolang zij dit zelf niet geloven. Niet zolang ze niet mijn ‘religie,’ aanhangen kennelijk.

En dit is het verschil tussen geloof en religie. Wie een geloof aanhangt, gelooft persoonlijk en voor zichzelf. Eist anderen niet geloven wat hij of zij gelooft. Omdat deze persoon geen goedkeuring, aanhang of steun van iemand anders dan zichzelf nodig heeft om te kunnen geloven. Religie is een gemeenschappelijke geloofsovertuiging met gemeenschappelijke leefregels en verwachtingen. Religie keurt af, hen die niet geloven wat hij gelooft en dus niet voldoet aan zijn leefregels. Religie houdt zich bezig met winnen van aanhangers en beslist voor anderen juist zal zijn voor hen. Hij beoordeelt wat men aangedaan mag worden die niet gelooft wat hij gelooft. En houdt zich bezig met het bekeren van zielen voor zichzelf en het streven om een grotere aanhang te krijgen. Om zo de macht te kunnen houden, veilig en vrij te kunnen zijn. Om te mogen geloven.

En ik denk dat dit patroon van angst voor het andere ‘geloof’, het beginsel is van alle haat in de wereld. Haat voor de mensen die niet denken zoals wij. En het extremisme wat soms ontstaat in bepaalde religies. Iedereen is bang. Bang voor wat er met ons zal gebeuren als degene met een ander geloof meer macht zal krijgen. Wat ons afgepakt zal worden. Wat ons aangedaan zal worden.

Ik wil benadrukken dat ik met religie niet enkel religies zoals het christendom of de Islam bedoel. Ik bedoel hiermee elke politieke partij, vereniging, organisatie of zelfs denkpatroon die campagne voert met het argument een bepaalde groep mensen niet te accepteren, en zelf de enige juiste te zijn.

En ik wil hiermee vragen of als je ooit iemand zijn ‘geloof’ als excuus hoort gebruiken voor het zaaien van haat, en het wegzetten van mensen alsjeblieft niet te luisteren. En te onthouden dat haat niet voortkomt uit geloof, maar dat het voortkomt uit angst. We zijn allemaal bang.

En de dag dat we leren te geloven voor ons zelf, zonder verwachtingen van de mensen om ons heen. Is de dag dat de wereld meer vrede zal gaan kennen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *