Studenten afhankelijk van voedselhulp Rode Kruis

Studenten afhankelijk van voedselhulp Rode Kruis

Lege koelkasten zijn steeds normaler voor studenten.

Steeds meer studenten in Nederland zijn afhankelijk van voedselhulp, omdat zij niet genoeg geld hebben om rond te komen. Dit maakte het Rode Kruis onlangs bekend. In mei vorig jaar deelde de organisatie nog zo’n 2200 boodschappenkaarten en voedselpakketten per week uit, nu ligt dat aantal rond de 6000 per week. Sinds een paar weken gaat het voornamelijk om de groepen studenten, ondernemers en alleenstaande ouders bij wie hulp hard nodig is. Deze groepen zijn economisch zwaar getroffen door de coronacrisis. 

Het lijkt alsof de groep jongeren en studenten consistent wordt vergeten in de coronacrisis. Er zijn bepaalde groepen die financieel gecompenseerd worden, maar velen ontvangen geen compensatie, zoals de studenten. Vooral het wegvallen van bijbaantjes door de coronamaatregelen zou de reden zijn dat studenten steeds vaker om hulp vragen. Doordat studenten wel nog gebruik kunnen maken van de studentenlening bij DUO, komen ze ook niet in aanmerking voor hulp van de voedselbank. Om voedselhulp te krijgen van de voedselbank geldt namelijk een maximum inkomen. 

Ook Gerard van Mourik van het Rode Kruis maakt zich zorgen: “Als student kan je vaak nog maar net de eindjes aan elkaar knopen, nu dat door corona veel studentenbaantjes wegvallen wordt de situatie vaak kritisch.” Het gaat voornamelijk om studenten die niet terug kunnen vallen op hun ouders, omdat deze het ook financieel moeilijk hebben. “Je hoeft niet arm te zijn om voedselhulp nodig te hebben”, vertelt Van Mourik. “Mensen hebben het er vaak liever niet over hebben omdat ze zich schamen. Wij willen proberen die schaamte te doorbreken.” Het is belangrijk dat studenten niet over het hoofd worden gezien in de coronacrisis, dit nieuws benadrukt alleen maar de kwetsbare situatie van deze groep. 

Het Rode Kruis werkt in dit project samen met een grote groep lokale initiatieven. Deze samenwerkingspartners krijgen van het Rode Kruis boodschappenkaarten. Ook in Utrecht zijn er een aantal initiatieven die nauw samenwerken met het Rode Kruis. Zo ook de stichting ‘Stichting Hart Voor Ons Allemaal’. Deze stichting deelt voedselpakketten uit aan mensen die niet rond kunnen komen in Utrecht. Deze voedselpakketten zijn niet altijd voldoende, vooral dingen als wasmiddel of shampoo wordt er niet bij geleverd terwijl dit wel dure producten zijn. Daar komen de boodschappenkaarten van het Rode Kruis van pas. Deze kaarten kunnen in de supermarkt ingewisseld worden voor goederen. 

Hoeveel studenten er in aanmerking komen voor voedselhulp kan het Rode Kruis niet met zekerheid zeggen. “Na een rondgang langs samenwerkingspartners van het Rode Kruis is duidelijk geworden dat studenten soms ook om voedselhulp vragen.” vertelt Sandra van Houten van de hulporganisatie. “We weten momenteel nog niet om hoeveel studenten het gaat.” Het merendeel van de aanvragers van voedselhulp zijn nu nog ongedocumenteerden, dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en alleenstaande ouders. De groep studenten komt hier dus nog bij.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *