D66 heeft grootse plannen voor het Nederlandse toeslagenstelsel

D66 heeft grootse plannen voor het Nederlandse toeslagenstelsel

D66 is als op een na grootste partij uit de verkiezingen gerolt. Dit betekend dat deze partij hoogst waarschijnlijk mee mag regeren in een volgend kabinet. Een van de nieuwe plannen die D66 in hun verkiezingsprogramma heeft staan, is het omgooien van het toeslagenstelsel in Nederland. Het huidige toeslagen stelsel is complex. Zo heb je de zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Daarnaast zijn er ook talloze heffingskortingen en belastingvoordelen waar de Nederlandse burger gebruik van kan maken. D66 is van plan om orde in de chaos te scheppen met hun nieuwe aanpak. Maar hoe willen de sociaal democraten dit aanpakken? En wat betekent dit voor studenten? Kamerlid voor D66 Jan Paternotte, legt het uit.

Wat wordt het verschil tussen de huidige huurtoeslag en jullie nieuwe plan?

“De meeste studenten kunnen nu geen gebruik maken van de huidige huurtoeslag, omdat ze geen zelfstandige woonruimte hebben. Bij ons nieuwe systeem kan dat straks wel. Alle uitwonende en thuiswonende studenten krijgen de verzilverbare heffingskorting. Dit noemen wij verzilverbare heffingskorting omdat je deze korting als toeslag krijgt wanneer je niet genoeg geld verdient om belasting te betalen. Dat betekend dat je of een flinke belastingkorting krijgt van 300 euro, maar de meeste studenten verdienen niet genoeg om daarvoor in aanmerking te komen, of het wordt een beurs van 300 euro.”

Is dit voor iedereen hetzelfde geregeld?

“Dit is voor iedereen hetzelfde inderdaad, behalve wanneer je een fiscaal partner hebt, als je dus getrouwd bent. Maar dit zullen vrij weinig studenten zijn. Die 300 euro is voor iedereen tussen  de 18 en 25 jaar oud. Dat is wel zo makkelijk, want je hoeft dan geen toeslagen meer aan te vragen of moeilijke berekeningen te maken. We hebben met de kinderopvangtoeslag affaire gezien wat voor ellende dat kan opleveren wanneer het niet goed geregeld is.”

Wat valt er allemaal onder deze verzilverbare heffingskorting? 

“We schaffen het hele toeslagenstelsel af, dus zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag, en in plaats daarvan krijgen mensen dus de verzilverbare heffingskorting. Dat pakt heel goed uit voor jonge mensen omdat die relatief weinig gebruik van toeslagen maken maar wel van de zorgtoeslag. De zorgpremie wordt ook gehalveerd, maar we schaffen wel de zorgtoeslag af. Dus stel je betaald als student 120 euro aan zorgpremie per maand, betaal je straks nog maar 60. Je krijgt geen zorgtoeslag, maar wel de verzilverbare heffingskorting van 300 euro. Je gaat er als student dus behoorlijk op vooruit.” 

Dus het wordt allemaal 1 pakket? 

“Ja, veel studenten kunnen nu geen gebruik maken van de huurtoeslag. Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen moet je namelijk je eigen voordeur hebben. Je ziet nu dat er een soort druk is om een eigen voordeur te krijgen zodat je gebruik kan maken van huurtoeslag. Met ons systeem heb je dat niet meer omdat iedereen dus die toeslag krijgt. Dit zorgt er ook voor dat er beter gebruik wordt gemaakt van studentenwoningen.”

Waarom krijgen studenten eigenlijk geen huurtoeslag?

“Huurtoeslag is voor mensen die zelfstandig wonen, dat is het idee. Een aantal studenten die samenwonen, die wonen in feite ook zelfstandig, maar dan achter een gedeelde deur. Dan kan niemand van hun gebruik maken van die huurtoeslag.  Dat is oneerlijk en daarom willen wij daar vanaf.”

Maakt dit nieuwe stelsel het toegankelijker voor studenten om op kamers te gaan? 

“Ook de student die thuis blijft wonen krijgt die 300 euro, dus ik kan me voorstellen dat een aantal denkt: als ik thuis blijf heb ik ook minder woonlasten en steek ik die 300 euro in m’n zak. Het wordt in ieder geval makkelijk voor studenten om te besluiten om op kamers te gaan, dat zou ik iedereen ook zeker aanraden. Maar het is natuurlijk niet de oplossing voor het tekort aan woningen op zich. Daarvoor moet gewoon meer gebouwd worden.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *