Online tour door een duurzame woning

Online tour door een duurzame woning

Online tour van een duurzaam huis. Foto: Jippe van der Velden

Voor inwoners die begeleiding nodig hadden met het verduurzamen van hun woning, organiseerde de Nationale Duurzame Huizen Route online rondleidingen. Men kon zich inschrijven voor een videogesprek met een huiseigenaar die al langer ervaring heeft met zaken als isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen. 40 ervaren huiseigenaren gaven een kijkje achter de schermen, letterlijk.

De mensen druppelen om 19.30 binnen in het videogesprek op de website van Duurzame Huizen Route. Iemand snuit nog snel even zijn neus, maar niemand vreest besmetting want iedereen zit achter een scherm vol pixels. Er heerst gerommel met webcams en microfoons en de presentator zegt: “Ik mis nog een Theo, maar die zal zo wel binnenstromen.” Ook deelt er een vrouw mee aan het gesprek, die met hardere stem aan haar man verwoord wat er wordt besproken. Tot irritatie van een andere bezoeker, die beleefd vraagt gelieve hun microfoon uit te zetten.

Evert Raaijen stelt zijn woning in Harderwijk digitaal beschikbaar als voorbeeld hoe het leven duurzamer kan, of zelf energieneutraal. Door middel van een PowerPoint-presentatie slentert hij met al zijn enthousiasme en overtuiging door de duidelijk vormgegeven slides. Er is ruimte voor veel vragen, bezoekers zijn niet bang om ze te stellen. Het is een vriendelijk gesprek en de passie voor verduurzaming is erg aanwezig. “Wordt deze presentatie trouwens nog op de mail gezet, Evert?”, aldus een bezoeker.

De grootte van de warmtepomp hadden de bezoeker ter plekke veel beter kunnen waarnemen. Als iemand vraagt hoe groot dat ‘ding’ is, probeert Evert hem tevergeefs vast te leggen met de webcam van zijn laptop. Er klinkt gelach, weliswaar robotisch en met haperingen, maar het is een lach. Een voordeel van de online huizentour vindt Evert de extra mooie grafieken die hij kan weergeven en de complexere cijfers en informatie die hij veel eenvoudiger kan delen.

In 1,5 uur tijd nam hij de geïnteresseerden mee in hun proces, de financiering en drempels van het streven naar een duurzame woning. Daarna is tijd voor Ajax, die om 21.00 tegen AS Roma speelt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *