Studenten lopen stage in tijden van corona

Studenten lopen stage in tijden van corona

Maarssen- Veel bedrijven hebben te weinig werk voor stagiairs of zien extra mensen op de werkvloer niet zitten. Toch moeten studenten van het MBO en HBO stage lopen om hun leerjaar af te ronden en geen studievertraging op te lopen. Bij elk bedrijf gaat het anders, zo is er in de Retail te weinig werk voor het personeel, bij vrijwilligers werk van Gils Amsterdam gaat het net even anders dan normaal en bij Joosten advocaten in Amsterdam zijn er weinig veranderingen.

Nikki De Haas is 20 jaar en doet de mbo-opleiding voor manager Retail in Utrecht. In haar eerste jaar moet zij stagelopen. Ze loopt stage bij de parfumerie Ici Paris in Maarssenbroek in Bisonspoor. Officieel moet De Haas zestien uur in de week stagelopen. Door de huidige corona maatregelen zijn de winkels alleen open voor afspraak. Ici Paris is een kleine winkel en heeft hierdoor niet veel klanten. De Haas maakt nu negen uur in de week gemiddeld. Van de school ze zo veel mogelijk uren maken. Ici wilt eerst haar vaste werknemers aan het werk zetten en dan pas de stagiaires. “Ik ben blij dat ik überhaupt een plek gevonden heb in deze tijd,” zegt De Haas. Er zitten dertig mensen in haar klas waarvan er vijf geen stage hebben kunnen vinden. Die leerlingen moeten elke donderdag en vrijdag naar school om een vervangende opdracht te maken. Zodat ze toch stage portfolio kunnen afronden en uren kunnen maken. De Haas loopt gelukkig geen studievertraging op. Wel zijn er taken die ze niet kan uitvoeren nu.

Floor Van Den Andel is 19 jaar en doet de hbo-opleiding social work. In haar eerste jaar loopt ze stage bij vrijwilligersorganisatie Gilde Amsterdam. Zij werkt mee aan het maatjes project wat kinderen uit gezinnen die niet veel te besteden hebben helpt afvallen. “Door de huidige corona maatregelen word ik belemmerd in het optimaal helpen van mijn cliënt. Zo zijn er nu bijvoorbeeld minder gratis sportgroepen,” zegt Van Den Andel. Alle stage taken van de student kunnen wel worden afgerond.  En alle klasgenoten hebben een stageplek kunnen vinden. De klasgenoten die in de woonzorg stagelopen worden gevaccineerd. Die hoeven dus steeds minder voorzichtig te doen.

Van Den Andel heeft ondanks de corona maatregelen op school trainingen gehad van Gilde met een maximaal aantal mensen. Het waren vier trainingen waarin situaties geoefend werden waarin clienten voor vervelnde situaties zouden zorgen. Ook ging de training over hoe je het beste mensen kan begeleiden om gezond te leven. “Deze trainingen waren heel nuttig,” zegt Van Den Andel.

Maurick van Harixma Thoe Slooten is 20 jaar en doet de hbo-opleiding rechten. In zijn 3e leerjaar loopt hij stage bij Joosten advocaten in Amsterdam. In het kantoor waar hij stageloopt mag je in de lunchpauze met maximaal drie personen aan een tafel zitten. “Ik kan dus niet socializen met mijn mede stagiairs omdat je niet samen aan de tafel mag zitten tijdens de lunch, dat vind ik jammer” zegt Harinxma. Hij loopt stage met zes andere stagairs. De stage verloopt goed ondanks de maartgelen kan Harinxma alles afronden. Alle klasgenoten van hem hebben een stageplek kunnen vinden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *