Straatintimidatie in Nederland

Straatintimidatie in Nederland

Afbeelding ter illustratie.

Straatintimidatie is een groot probleem in de Nederlandse steden. In Utrecht alleen al heeft bijna de helft van de bevolking in het jaar 2019 te maken gehad met straatintimidatie. Het gaat dan om nastaren, naroepen of uitschelden en soms ook fysieke intimidatie. 

Deze informatie blijkt uit een onderzoek wat de gemeente Utrecht heeft gedaan. Maar ook in steden als Amsterdam en Rotterdam is dit een groot probleem. “Deze steden hebben onderzoek laten doen, en hieruit bleek dat rond de 80% van jonge vrouwen te maken heeft met straatintimidatie.” verteld Emmi Schumacher. Emmi werkt als bestuurslid bij Stichting Stop Straatintimidatie. Deze stichting zet zich in voor meer veiligheid op straat voor vrouwen en leden van de LHBTI-gemeenschap.

Straatintimidatie is het indringen van iemands persoonlijke vrijheid, waardoor diegene zich onveilig voelt. “Dit kan zich uiten in naroepen, nafluiten, uitschelden, maar soms ook achternalopen en echt dichtbij komen.” Het gebeurt in de openbare ruimte, gewoon op straat. Daarnaast beperkt het ook een aantal mensenrechten, vrijheid en gelijkheid worden ontnomen. Hierom is UN Women (de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties) het Project Safe Streets gestart. 

Utrecht doet als een van de weinige gemeenten in Nederland mee aan dit project. Het idee is een veiligere publieke ruimte voor vrouwen. Ook roept UN Women vrouwen en andere slachtoffers op om aangifte te doen van straatintimidatie. Het blijkt dat er heel weinig over wordt gepraat en dus ook weinig aangifte wordt gedaan. 

“Ik denk dat het vooral te maken heeft met macht. Het is heel vaak een manier om te zeggen van: ‘Ik ben op straat de baas.’” verteld Emmi Schumacher. Wie precies de daders zijn is moeilijk te zeggen. Wel is duidelijk uit verschillende onderzoeken dat het vooral om mannen gaat. “Veel mensen herkennen zichzelf ook niet als dader, die denken dat ze een grapje maken of dat het gewoon een complimentje is. Het is heel belangrijk dat mensen er bewust van worden dat dat vaak niet zo overkomt.”

Teken de petitie van Stichting Stop Straatintimidatie via de volgende link:

https://straatintimidatie.nl/teken/

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *