Tram ontspoord na botsing met auto in Nieuwegein

Tram ontspoord na botsing met auto in Nieuwegein

Tram in botsing met auto foto: Hanna Ozinga

NIEUWEGEIN – Een Sneltram van U-OV is op zaterdagochtend ontspoord na botsing met een auto in Nieuwegein. Het ongeluk gebeurde op de Koekoekslaan ten hoogte van het St. Antonius Ziekenhuis. De bestuurder van de tram en de reizigers zijn met de schrik vrijgekomen. De automobilist is naar het ziekenhuis gebracht, zijn toestand is onbekend. Door het ongeval is er veel schade aan zowel de bovenleiding als het spoor. De reparatie neemt minstens de hele zaterdag in beslag, waardoor het tramverkeer van en naar IJsselstein stil zal blijven liggen.

De tram kwam rond 08:25 vanochtend in botsing met de zwarte Renault op de overgang naast het ziekenhuis. Op de zonnige zaterdagmiddag trekt het ongeluk veel bekijks. Gezinnen met kinderen, ouderen, toevallige passanten en omwonenden, ze zijn er allemaal. Er is dan ook bijzonder veel te zien. De tram wordt rond een uur of 13:00 door een speciale takelkraan van het bedrijf Modern Berging omhoog gehesen. Dit gebeurt door middel van twee grote gele spanbanden die aan het voertuig gekoppeld worden. Het is een organisatorische klus omdat de auto deels onder de omhooggekomen tram ligt en beide voertuigen zich nog tussen de rails en de bovenleiding bevinden en deze niet nog meer beschadigd moeten worden.

De omgeving is afgezet met linten waar de toeschouwers niet voorbij mogen komen. Er zijn handhavers aanwezig die erop toezien dat de mensen niet voorbij de lijn gaan, voldoende afstand van elkaar houden en ruimte houden voor passerend verkeer. ‘’Er is eindelijk iets te zien hier in Nieuwegein, dus ik snap wel dat het zo druk is. We houden het goed in de gaten’’ zegt een handhaver. Omwonende konden het ongeluk goed horen: ‘’Ik hoorde chhh, een hard schrapend geluid, gevolgd door een knal’’ vertelt buurtbewoonster Pia. Samen met een groepje ouderen staat ze bij het ongeluk te kijken.

Er wordt geschrokken en verbaasd en vol ongeloof gereageerd op het ongeluk en ook de discussie dat er spoorbomen geplaatst moeten worden rond overgangen is weer van start. Botsingen van de tram met andere voertuigen komen vaker voor bij spoorwegovergangen van de trambaan, maar en zijn tot nu toe weinig spoorbomen. Wel zijn er stoplichten en waarschuwingslichten aanwezig die aangeven of er een tram aankomt, dus moet bij een ongeluk het rode licht genegeerd zijn. De overgang van het ongeluk in kwestie bevindt zich pal naast het ziekenhuis. ‘’Als mensen haast hebben rijden ze vaak roekelozer waardoor ze een stoplicht makkelijk over het hoofd kunnen zien’’ zegt een buurtbewoner.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een van de nieuwe trams is ontspoord. Afgelopen maart kwam een Utrechtse tram in botsing met een busje op de uithoflijn. Of de nieuwe trams sneller ontsporen omdat ze een stuk lichter zijn dan de oude is nog te vroeg om te concluderen zegt provinciewoordvoerder Ron van Dopperen tegen RTV Utrecht. Dit zou een bijkomend probleem zijn. De trams hebben ook al last van vierkante wielen en veroorzaken op sommige punten een hoog piepend geluid door contact met het spoor.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *