De kindernevendienst bij de Nieuwe kerk in Zeist

De kindernevendienst bij de Nieuwe kerk in Zeist

Nieuwe kerk Zeist foto: Brandon Toorop

Kerken zijn beperkt open voor bezoekers en tijdens de dienst is er ook een speciale dienst voor kinderen. De zogenoemde kindernevendienst word begeleid door ouders uit de kerk met jongerenbegeleiding. Gemiddeld komen er elke kerkdienst elf kinderen bij dienst die apart is van de gewone kerkdienst.

Mirthe en Gezina zijn allebei jeugdbegeleiders van de kindernevendienst in de nieuwe kerk in Zeist. Alle kinderen die welkom zijn voor de dienst, zitten op de basisschool en hebben de leeftijd tussen de vier en de twaalf jaar. Tijdens de kindernevendienst is er dus geen sprake van de anderhalve meter regel. Het is volgens Gezina en Mirthe heel leuk om tijdens de dienst even niet aan corona te denken. De ruimte waarin de kinderneven dienst in gehouden word, is een aparte ruimte genaamd het lichtpunt.

De elf kinderen zijn erg vrolijk en energiek tijdens de kindernevendienst. De dienst begint eerst door met zijn alle in een kring te gaan zitten. In de kring word het verhaal van de week verteld aan de kinderen. Het verhaal is een christelijk verhaal over het thema van de week. Deze week is het thema de voorbereiding van de Hemelvaartsdag. ‘De ouderbegeleider verteld het verhaal en wij als jeugdbegeleider houden de kinderen rustig. Daarna gaan wij kleuren of puzzelen met de kinderen. Regelmatig helpen wij ook mee met de werkjes die de kinderen mogen maken die allemaal in het thema van de week zijn.’, zegt Gezina.

Tijdens het knutselen zijn de kinderen erg vrolijk en kletsen ze veel met elkaar. Het ziet er naar uit dat de kinderen allemaal bevriend zijn met elkaar. De jonge en oude kinderen kunnen allemaal met elkaar opschieten. ‘Het is ook erg schattig om te zien dat de wat oudere kinderen de kleintjes steeds meer helpen als zij het lastig vinden om iets te maken.’, zegt Mirthe.

Na de reguliere kerkdienst worden de kinderen opgehaald door de ouders in het lichtpunt. De kinderen mogen hun zelf gemaakte werkje meenemen. De werkjes die niet worden meegenomen worden tijdens het opruimen weg gegooid. De begeleiders ruimen samen alle spullen op zodat de ruimte weer netjes is voor de volgende week.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *