Brug Bergseweg roept al acht maanden vragen op

Brug Bergseweg roept al acht maanden vragen op

Afgesloten brug aan de Bergseweg te Vreeland met nieuwe doorgang aan de linkerkant. Foto: Jippe van der Velden

VREELAND – De brug op de Bergseweg in Vreeland is door gemeente Stichtse Vecht nog steeds afgesloten voor al het verkeer dat er overheen wil. Door de steilheid van de burg is het voor fietsers lastig de brug te passeren en automobilisten kunnen niet goed inschatten of er verkeer van de andere kant komt. Dit levert gevaarlijke situaties op waardoor de brug niet meer toegankelijk is. Wegens onenigheid tussen de gemeente en de projectontwikkelaar is er na acht maanden nog steeds niks verandert.

Direct na de bouw van de brug werd hij door gemeente Stichtse Vecht na vele klachten op 4 augustus 2020 gesloten voor al het verkeer. Woede en onbegrip overheerste in de FaceBook-groep ‘Vreeland’, toen de brug na lange tijd eindelijk af was maar niet vellig bleek te zijn. “Dit geloof je toch niet”, aldus een Vreelander aan de Bergseweg. Nog een ander: “Hoe kan je zo stom zijn? Asociaal voor de rest van ons.”

Met name de bewoners aan de Bergseweg ervaren al acht maanden grote overlast door de brug. Ze moeten meerdere kilometers omrijden om bij het dorp te komen, of weer terug naar hun huis. “Ook voor de postbode en de vuilniswagen is het vervelend”, zegt wegbewoner B Moleveld tegen RTV Utrecht. “En wat dacht je van de hulpdiensten”.

De brug is gelegd om de gloednieuwe jachthaven van nieuwbouwproject Vecht en Veld te kunnen bereiken. De villawijk heeft een eigen haven waar bewoners hun sloepen neer kunnen leggen. De brug voorziet de doorgang van rivier de Vecht naar de haven.

Projectontwikkelaar en terreineigenaar Krijn-Jan Driessen heeft het flink gehad met de gemeente. “Ze hebben de tekeningen goedgekeurd, en meerdere keren een vergunning verleend. Dan openen we de brug en zet de gemeente er vervolgens flinke hekken voor.”

Hij begrijpt niet hoe het zover heeft kunnen komen. “Ik heb een expertisebureau ingeschakeld die met oplossingen zijn gekomen als stoplichten plaatsen. Ook ben ik meerdere keren langs geweest bij de gemeente, maar zij kunnen alleen maar met hun vingers wijzen.” “Een nieuwe brug ga ik niet betalen.”

Bij de brug zelf wandelt een stel met een kinderwagen. Ze gaan wonen in de wijk, maar hun huis moet nog gebouwd worden. Verward kijken ze om zich heen en proberen een richting te kiezen om heen te lopen. “Hier zijn we nog niet geweest”, zegt de vrouw als ze handig de kinderwagen tussen de hekjes manoeuvreert van de doorgang. De man volgt maar de blik in zijn ogen is vragend. Ze willen niet met hun naam genoemd worden, maar vertellen dat de heer Driessen de schuld niet op zich neemt en het probleem bij de gemeente neerlegt. “Daar heeft iemand liggen slapen”, verteld de man. “Er is tijdens de bouw van de brug vaak iemand komen kijken om de boel te controleren. Waarom wordt hij dan bij de opening toch opeens afgekeurd?” Van de nieuwe mysterieuze doorgang die er sinds gisteren ligt weet hij niks.

Gisteren is er op raadselachtige wijze een doorgang geplaatst aan weerzijde van de brug, waardoor voetgangers en fietsers de brug toch nog kunnen oversteken.

Pim van Rossum van CDA Stichtse Vecht, die zich al langer bezighoudt met de zaak, vertelt in een filmpje aan RTV Utrecht dat hij verbaasd is over de doorgang en dat het niet in overleg is gegaan met de gemeente. “Ik heb geen idee wie dit gedaan heeft, maar je kan nu alsnog de brug over. Ik ben benieuwd of dit mag.”

Over de nieuwe doorgang weet Driessen meer. “Mijn moeder woont naast de brug aan de Bergseweg en is dus één van de gedupeerde. Toen heeft ze zelf maar actie ondernomen.” De gemeente laat weten dit onwenselijk te vinden.

Een oplossing lijkt nog steeds niet in zicht. De gemeente wil dat Driessen met een oplossing komt, terwijl Driessen zegt dat hij dit meerdere malen heeft gedaan, maar alles is afgewezen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *