5136 keren ‘nee’ tegen komst windmolens langs de rand van Veenendaal

5136 keren ‘nee’ tegen komst windmolens langs de rand van Veenendaal

De digitale petitie tegen de komst van windmolens nabij Veenendaal werd bijna vijfduizend maal ondertekend. Burgemeester Petra Doornenbal-van der Vlist (r) van Renswoude nam ze vrijdag in ontvangst.

Veenendaal/Renswoude – In een kleine groep van omwonenden werd er vrijdagavond in Renswoude de handtekeningen tegen de windmolens op de Emminkhuizerberg overhandigd aan Petra Doornenbal-van der Vlist, burgemeester van Renswoude. ‘’Wat van belang is dat mensen die een echt grote zorg hebben ook gehoord worden en dat kan niet via de brievenbus,’’ liet ze weten.

De petitie van de stichting Duurzaam en Leefbaar werd getekend door ruim vijfduizend inwoners uit Renswoude, Veenendaal en Overberg. Met een hoogte van ruim twee keer de Utrechtse Domtoren zit het de omwonenden flink dwars dat deze windmolens mogelijk pal naast de A12 komen.

Klein comité

Midden in het weiland met een warme lentezon hebben bewoners zich deze vrijdag in klein comité coronaproof verzameld om hun zorgen uit te spreken aan de burgemeester.
‘’Het wordt als een bom gedropt. Met vrijwel geen buurtparticipatie wordt het ons prompt mee gedeeld,’’ zegt één van de aanwezigen die achter de Emminkhuizerberg woont. De voorzitter van de stichting Gerard Oostermeijer spreekt over felle voorstanders en tegenstanders. In zijn voordracht legt hij uit dat dat de stichting tegen is om verschillende redenen. Zo veroorzaken de windmolens geluidsoverlast, slagschaduw maar het belangrijkste is volgens hem ook de gezondheidsrisico’s. Eerder werd al in de Rijnpost genoemd dat deze windmolens een geluid produceren dat vergelijkbaar is met een stofzuiger die naast je aanstaat.

Voor het blok gezet

De Renswoudenaren voelen zich voor het blok gezet. Oostermeijer meldt dat de inwoners opkomen voor hun rechten. De stichting is bereid mee te denken met de alternatieven. ‘’Alles beter dan de industrieel grote, overlast gevende en ziekmakende windturbines.‘’ Toch zijn alle sommige van de omwonenden welwillend in andere oplossingen. Zelfs als dat het plaatsen van windmolens betekent. Een kleiner formaat van maximaal 25 meter is niet eens zo’n gek idee.
De petitie werd uitgereikt aan de burgemeester door de eerstvolgende generatie. Een jongen met blonde krullen overhandigde de handtekeningen. De burgemeester gaat het verhaal doorgeven aan de raad. De raadsleden ontvangen een schriftelijke overdacht.

Blij

Oostermeijer is blij met de tot nu toe behaalde handtekeningen. Hij vertelt dat uiteindelijk de raad moet beslissen over dit probleem. Hij benadrukt dat volksvertegenwoordigers de belangen van bewoners moeten behartigen, zelfs als dat de mening van eerdere uitspraken doet veranderen. ‘’Als de raad beslissingen moet nemen op basis van een beperkte hoeveelheid informatie en als deze informatie in de tijd, óók nog eens aan veranderingen onderhevig is, dan vergt het soms moed om eerdere meningen bij te stellen.’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *