Nachtvorst brengt deze lente stress bij fruittelers

Nachtvorst brengt deze lente stress bij fruittelers

Een fruitgaard. Foto: Lisa de Groot

ZEIST – De lente is weer begonnen en dit betekend bloesem! Appelbomen, perenbomen en druivenstruiken staan er fleurig bij, maar de fruittelers hebben stress. De nachtelijke temperaturen dit jaar zakken vaker onder de nul graden. Deze lage temperaturen zijn schadelijk voor de bloesem en de knoppen van de fruitbomen en kan het zelfs kapot vriezen. Veel fruittelers moeten hierdoor maatregelen nemen zodat hun oogst niet kapotvriest.

 “Het is niet zo dat het morgen weer wit wordt. Het wordt een graad of acht dus de verwachte natte sneeuw zal niet blijven liggen, maar tijdens deze sneeuwbuien kan het wel flink afkoelen naar een graad of twee”, vertelt Philippe Schambergen van Buienradar aan RTL-nieuws. Woensdag 14 april wordt de koudste nacht. Het kan dan lokaal afkoelen tot -5 graden en aan de grond is deze temperatuur nog veel lager.

Woensdagavond is lopen door de fruitgaarden in Zeist niet mogelijk zonder nat te worden. Het is negen uur ’s avonds en de sproeiers staan aan. Deze sproeiers maken de knoppen en de bloesem van de fruitbomen nat. De fruitteler is druk en loopt tussen de bomen door. Hij checkt of alles goed wordt besproeid en elk knopje nat wordt. De waterdruppels beschermen de pas opgekomen knopjes tegen de nachtvorst. Inmiddels staan alle sproeiers aan en kijkt de fruitteler toe hoe zijn bomen nat “regenen”.

Jan’s fruitschuur is een fruitteler van appels en peren in Zeist. Hij is deze avond zijn knoppen van de bomen aan het beschermen tegen de nachtvorst. “Als het ’s nachts gaat vriezen, moet ik uit bed om te gaan beregenen. Dit is een donker en koud klusje, maar zo prachtig om te zien als het licht wordt”, aldus Jan. Alle sproeiers staan nu ook bij hem aan om vannacht een klein laagje ijs te vormen en ervoor te zorgen dat het water bevriest en niet het knopje zelf.

Het is nu inmiddels donker en de fruitteler heeft al zijn bomen besproeid, toch blijven de sproeiers aan staan. “Ik blijf de hele nacht de boomgaard controleren en kijken of alle sproeiers werken. Het ene jaar moet ik 15 keer mijn bed uit, het andere jaar maar een enkele keer”, vertelt Jan en hij loopt terug naar zijn huis die bij de fruitgaard is. Voor vanavond zijn de maatregelen getroffen die nodig zijn deze koude nacht.

Het is donderdagochtend en de zon komt langzaam op. De fruitgaard is een prachtig aanzicht. Lopend langs de bomen is elk knopje beschermt met een dun laagje ijs. Ze lijken vast te zitten in een ijswereld. De knopjes zijn door het dunne laagje ijs beschermd gebleven. “Ik heb afgelopen nacht mijn bed niet uit gehoeven, ik heb voor het slapen het nog één keer gecontroleerd en alles ging goed. Zoals je ziet heeft het water gewerkt en is het mooi bevroren”, vertelt jan deze frisse ochtend.

De knopjes zijn deze koude nacht beschermd gebleven en kunnen ontwikkelen tot een appel of een peer. Toch is het gek om te bedenken dat het lente is, de fruitgaard is een winterwonderland. De zon wordt langzaamaan sterker en het ijs begint te ontdooien. Druppelend worden de knopjes bevrijd en beginnen ze op te warmen onder de lentezon.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *