Speeltuinen in Utrecht worden toegankelijker voor kinderen met een beperking

Speeltuinen in Utrecht worden toegankelijker voor kinderen met een beperking

Toegankelijk speeltoestel. Foto: Gemeente Utrecht

UTRECHT – Vijf speeltuinen in Utrecht worden in 2021 beter toegankelijk gemaakt. Dit gaat ervoor zorgen dat iedereen samen kan spelen, kinderen met en zonder een beperking. Hiermee draagt de gemeente van Utrecht bij aan het landelijke SamenSpeelAkkoord. Op 16 april zijn er al nieuwe speeltoestellen in gebruik genomen in de speeltuin Eilandsteede.

 In Utrecht zijn er in totaal 21 beheerde speeltuinen. De speeltuinen, Eilandsteede (Zuidwest), Griftsteede (Noordoost), Bankaplein (West), Noordse Park (Noordoost) en De Albatros (Vleuten) worden aangepast en volledig toegankelijk gemaakt voor iedereen. Naar verwachting zijn deze aanpassingen eind 2021 klaar . Wethouder Eelco Eerenberg (Jeugd) zegt in het nieuwsbericht van de gemeente: ‘Spelen is een kinderrecht. Voor álle kinderen. En samen opgroeien in de zandbak is de basis van een samenleving waar iedereen meetelt. Alle kinderen moeten mee kunnen spelen in de speeltuin in hun eigen buurt. De nieuwe toestellen, voorzieningen en activiteiten in de Samenspeeltuinen gaan daaraan bijdragen.’

In de speeltuin Eilandsteede wordt er al vol gebruikt gemaakt van de staande xcylofoon. Elk kind kan nu samen lekker muziek maken op dit muziekinstrument. Een andere aanpassing is de houten vlonders langs de zandbak. Nu kunnen kinderen in een rolstoel makkelijker bij de zandbak komen. Ook zijn er rond de klimtoestellen praatpalen geplaatst, zodat kinderen die deze niet kunnen beklimmen toch de beleving krijgen en mee kunnen spelen.

In de andere speeltuinen worden er onder andere meer schaduwplekken gemaakt, door meerdere bomen te plaatsen. Ook komt er een rolstoeldraaimolen. Nu kunnen kinderen in een rolstoel zelfstandig spelen. Alle tegels worden gelijk gemaakt dat ook het hele terrein toegankelijker wordt.

In Nederland zijn negen van de tien speeltuinen niet goed benaderbaar voor kinderen met een beperking. Het landelijke SamenSpeelAkkoord, dat in 2019 is opgesteld samen met veertien organisaties, gaat ervoor zorgen dat er meer speeltuinen aangepast worden tot SamenSpeelTuinen. De organisaties hebben in dit akkoord laten weten hoe ze gaan bijdragen aan het realiseren van hun ambities, laten ze op de website van samenspeelnetwerk weten. Jantje Beton, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport en Hogeschool Utrecht zijn voorbeelden van de initiatiefnemers van de organisatie. Ook contribueert gemeente van Utrecht aan dit akkoord, door een SamenSpeelBelofte te doen. Dit zijn initiatieven van bijvoorbeeld gemeentes of scholen die meewerken aan het vernieuwen van de speelplekken. Door heel Nederland zijn er nu al zo’n 100 SamenSpeelPlekken.

Wetenschappers, speelruimteontwerpers en ook ouders van kinderen met een beperking helpen met het ontwerpen van inclusieve speeltuinen. Zo ook Hariëtte van Barneveld, haar zoontje heeft een beperking. ‘Tijdens de ontwerpfase heb ik een gesprek gehad met nog twee andere ouders, waarin wij de tekeningen hebben bekeken van het plan. Wij mochten toen onze mening hierover geven en mogelijke aanpassingen doen’, zegt van Barneveld. Na het gesprek heeft de organisatie een aantal dingen veranderd op basis van de feedback van de ouders. Zoals een extra trapleuning bij het klimtoestel en het toevoegen van een ligschommel. ‘Het mag wat mij betreft wat grootschaliger. Maar het is superfijn dat er naar ons wordt geluisterd en dat de speeltuinen worden aangepast, zodat mijn kind en andere kinderen heerlijk samen kunnen spelen.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *