Het woord ‘sereen’

Het woord ‘sereen’

Een serene lucht. Foto: Giorgia Albai

COLUMN – Het woord ‘sereen’: een aantal weken geleden hoorde ik het voor het eerst. Ik weet niet of het komt, doordat ik nu de betekenis van het woord weet of omdat alles opeens sereen is, maar het komt steeds weer terug.

Ik word wakker door zingende vogeltjes en denk: ‘wat sereen’. Ik lees in de tuin in het zonnetje mijn boek en voel een heerlijk briesje en denk: ‘wat sereen’. De zon staat op het punt om onder te gaan en de lucht kleurt in kleuren waarvan ik zou willen dat ik ze altijd kon zien en denk: ‘wat sereen’. Ik hoor de lach en zie de ogen glinsteren van degene van wie ik houd en denk: ‘wat sereen’. Ik denk zelfs wanneer ik door de keiharde regen loop in mei, terwijl vorig jaar in deze maand de zon zo heerlijk scheen, ‘wat sereen’.

Wat nou als ik een aantal weken geleden het woord sereen nooit had gehoord? Wat dan? Die zingende vogeltjes zouden die mij dan wakker hebben gemaakt terwijl ik nog prima een uurtje had kunnen slapen? Dat briesje, zou dat mijn haar, waar ik die ochtend al zolang mee bezig was geweest om goed te doen, door de war hebben gemaakt? Die zonsondergang die ik eigenlijk helemaal niet meekrijg, omdat ik alleen maar bezig ben met het zo goed mogelijk op camera te krijgen om naar al mijn vriendinnen te sturen. Want zij hebben zelf natuurlijk geen ogen om het te zien. Die lach, waar me toch een lucht vrijkomt en ik alleen maar kan denken: ‘poets alsjeblieft even je tanden.’ O, en die regen, ja dat is gewoon helemaal kut natuurlijk. Ik moet zo werken en het is fantastisch om zeiknat aan te komen. O, en mijn haar gaat er ook nog eens van krullen…

Nee, ook zonder het woord sereen in mijn vocabulaire zou ik die rust en kalmte voelen. Genieten en het appreciëren van de kleine dingetjes is gewoon ontzettend belangrijk. Dus laat de wind je haar verpesten, leg die telefoon weg als de zon onder gaat en als het regent doe de regendans!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *