COLUMN: Té veel planten bestaat niet

COLUMN: Té veel planten bestaat niet

Mijn woonkamer en planten. Foto: Lars Berndsen

Als je mijn huis binnenloopt is het allereerste wat je ziet planten, planten en nog meer planten. Aan elke muur hangt een plank die gevuld staat met planten, zoals een Monstera, Fiddle leaf fig en een Golden Photos. Mijn favoriete hobby is planten kopen, verzorgen en bewonderen. Ik ben een echte plantenfanaat. Helaas voor m’n vriend, want hij wordt er langzaam gek van, oeps.

Niet alleen aan planten zelf gaat mijn maandelijkse inkomen op, maar ook aan potgrond, voeding en sierpotten. En dan denk je dat was het, maar dan heb je ook nog de boeken over planten, beeldjes van planten en knuffels van planten. Je kan langzaam zeggen dat mijn bewondering voor planten iets te groot is ‘gegroeid’.

Maar weet je wat het is, het is zo fijn om ergens voor te zorgen. Ik ben er elke dag wel even mee bezig. De plantjes water geven, er lekker tegen praten of eentje weer een grotere pot (huisje) geven. Mijn vriend heeft mij inmiddels een ‘planten koop verbod opgelegd’. Onzin als je het mij vraagt. In ons huisje van 35 vierkante meter en met 87 planten is het momenteel een jungle, dus supergezellig.

Maar zoals ik al zei, ik ben ene echte plantenfanaat. Bijna iedereen denkt dit is te veel planten, maar ik vind niet dat er iets bestaat als te veel planten. Het woordje ‘te’ is in deze context namelijk niet negatief. Wist je namelijk dat je planten je lucht zuiveren? Hoe fijn is dat? Met 87 planten is de lucht dus nergens schoner dan bij mij thuis. Planten geven je ook nog eens minder stress en nemen juist stress weg als je lekker met je vingers in de aarde zit om een plant te verpotten. En dan als klap op de vuurpijl, planten geven je een goed humeur.

Dus, zoiets als teveel planten? Dat bestaat niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *