Sporten bij Basic Fit Zeist

Sporten bij Basic Fit Zeist

Basic Fit Zeist foto: Brandon Toorop

ZEIST – Sinds maandag 17 mei kon er weer gereserveerd worden bij de sportscholen van Basic Fit. De coronamaatregelen zijn zo versoepeld dat nu ook de sportscholen met een beperkt aantal mensen weer open mogen gaan. Op donderdag 27 mei gaan de sportmaatjes Jerry en Kevin ook naar hun eigen zeggen ‘eindelijk weer’ naar de sportschool in Zeist. Jerry en Kevin hebben drie dagen van te voren gereserveerd om te kunnen sporten en nu mogen ze na meer dan zes maanden weer de sportschool in.

Er mogen maximaal 30 mensen tegelijkertijd binnen sporten dus heel druk is het niet. Bij binnenkomst staat er een pompje waarmee iedereen zijn of haar handen mee moet desinfecteren. Eenmaal de handen gedesinfecteerd kan het abonnementen pasje gescand worden waardoor de draaideur om naar binnen te gaan open gaat. De kleedkamers zijn gesloten dus er moet thuis omgekleed worden. Er kan wel gebruik gemaakt worden van de kluisjes die in de gym room staan. Om een kluisje op slot te doen moet er zelf een slotje worden mee genomen van huis of er kan er een gekocht worden bij de balie.

De ruimte is best wel ruim en het is verdeeld in drie verschillende soorten sport circuits. Aan het begin zit de cardio gedeelte met verschillende apparaten om de cardio te verbeteren. Tussen de loopbanden zit er steeds een tussen die niet gebruikt kan worden om zo afstand te kunnen houden. Er zijn dus in plaats van tien loopbanden maar vijf beschikbaar en ze zijn allemaal bezet. Nadat een mevrouw van de loopband afgaat doet ze haar mondkapje op en loopt naar een prullenbak waar papier en desinfectie spray op staat. De mevrouw loopt vervolgens terug en maakt alles schoon wat ze heeft aangeraakt.

In het tweede circuit staan alleen apparaten die de spieren goed trainen. Er zijn zo’n twintig apparaten en omdat er maximaal 30 mensen binnen mogen komen is er genoeg keus om gebruik te maken van de apparaten. Tijdens het sporten word er muziek gedraaid en om de twee nummers komt er een voice over stem die verteld dat iedereen na gebruik het apparaat schoon moet maken. De muziek is snelle en drukke muziek waardoor mensen gemotiveerd blijven om te bewegen. Op de schermen in de gym ruimte staan promoties voor personal trainers en ook informatie over het schoonmaken. Het personeel loopt  ook steeds rond met mondkapjes om extra alles extra schoon te maken.

Iedereen die van apparaat wisselt doet netjes zijn of haar mondkapje op en maakt het schoon. Achterin de ruimte staan de hele zware gewichten. Veel mannen staan daar voor de spiegel naar zichzelf te kijken terwijl ze hun spieren aanspannen met de gewichten. Twee vrouwen doen voor de spiegel buikspier oefeningen met zwarte ronde gewichten.

Jerry en Kevin sporten samen al twee jaar bij de Basic Fit in Zeist. Ze beginnen samen altijd eerst met cardio. ‘Wij willen altijd eerst onze spieren even warm maken door te beginnen met een kwartiertje op de cross trainer te staan. Na tien minuten zetten we de stand van het apparaat ietsje lager en dan drinken we snel een slok water om vervolgens de laatste vijf minuten het weer zwaarder te zetten.’, zegt Kevin. ‘Wij zijn allebei ook heel blij dat we nu weer mogen sporten. Sinds corona is er veel veranderd hier.’, zegt Jerry. ‘ De apparaten staan nu helemaal uit elkaar en alles moet schoon gemaakt worden. Toch zijn we allebei heel erg blij dat we weer hier kunnen sporten want in de tussentijd hebben wij beide best wel stil gezeten. Nu kunnen we weer goed aan de bak!’

Na een uur sporten moet de ruimte verlaten worden omdat daarna nieuwe mensen komen die ook hebben gereserveerd. De spullen worden uit het kluisje gehaald en daarna word er direct naar de uitgang gelopen. Bij de uitgang kan er nogmaals de handen gedesinfecteerd laten worden en dan verlaat je het gebouw. Om weer te sporten kan er gereserveerd worden op de Basic Fit app.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *