Ouderwets gezellig bij woonzorgcentrum Bethanië

Ouderwets gezellig bij woonzorgcentrum Bethanië

Marijke Slagman als juf.

Opgesteld staan de rolstoelen, op anderhalve meter zitten de bewoners van het zorg en wooncentrum Bethanië in Ede klaar. De juf, de dominee en de bakker hebben hun keeltjes gesmeerd en zo meteen vindt het optreden van het jaar plaats. ‘’Ik zag meisje in Parijs en Turijn’’ klinkt het door de microfoon. 28 & 29 mei vond het jaarlijkse landelijke evenement NL doet plaats. De twee dagen in het jaar waar heel Nederland zijn beste beentje voor zet als vrijwilliger. Zo ook hier in Ede, waar een buitenoptreden werd verzorgd voor ouderen.

Met een prachtig lente zonnetje, treffen de bewoners het. De bewoners van Bethanië maar ook de rest van de buurt verzamelt zich op de parkeerplaats. Elise den Boer zorgmedewerker bij Bethanië ‘’ we wilden heel graag iets organiseren voor onze bewoners maar ook voor onze buren. Zo kwamen we uit bij NL doet , door het optreden buiten te houden kon iedereen er van mee genieten op het balkon, vanuit raam of gewoon lekker bij ons voor de deur.’’ Het geluid wil nog niet echt meewerken en de bakker die nu figureert als geluidstechnicus kan er nog niet echt achter komen waar het probleem zit. ‘’Test, Test, 1,2,3,4’’ galmt door de speakers, totdat het geluid  bijna zuiver klinkt. Het optreden kan beginnen. Na de aankondigen van den Boer, klinkt er een klein applausje vanuit het publiek, maar nadat een paar nummers zijn gespeeld, zit de sfeer er al gauw goed in.

De juf, de bakker en de dominee is een concept van een muzikaal trio. Naast dat het hun act is zijn ze ook echt juf, bakker en dominee. Zo geeft Marijke Slagman al tientallen jaren les als juf in het basisonderwijs in Ede, bakt Ben van der Velden brood in de grootste bakkerij van Apeldoorn en is Mar van de Velden echt een theoloog die zondags voor gaat in de diensten van protestantse kerken. Met hun programma ‘’Want we blijven jong van binnen’’ zingen ze oude bekende nummers zoals ‘’Waterlooplein’’ wat de ouderen laat meezingen. Slagman ‘’Normaal is ons optreden veel diverser en intiemer dan proberen we echt contact te maken met de ouderen. Nu met corona is dat een stuk moeilijker.’’ Toch is het publiek enthousiast, een ouder stel zit samen op een bankje, de man vertelt ‘’ “Ik kom uit Lunteren en vroeger zat ik in een zangvereniging. Alle nummers kan ik meezingen.” Tussendoor wordt er sinaasappelsap uitgedeeld aan de bewoners, de vrijwilligers zorgen dat iedereen goed verzorgd wordt. Een mevrouw van 93 was toch wel een beetje moe, na vanmorgen al een activiteit te hebben gehad was de muziek niet genoeg om haar wakker te houden.

Voor veel van de bewoners is het een moeilijke periode geweest. Dankzij corona was er weinig contact met elkaar en ook mochten familieleden niet meer langskomen. ‘’De laatste coronaperiode is eenzaam geweest, ook ik was erg eenzaam. Maar ik maak er het beste van! Ik kwam uit een gezellig en groot gezin, ik woon hier nu anderhalf jaar. Ik heb 17 kleinkinderen maar ze zijn allemaal erg druk en ze mochten ook haast niet langskomen dankzij Corona. Dit is een geweldig activiteit en een fijne afleiding, Ik ken alle nummers van de radio!’’ vertelt een bewoonster van een van de buurappartementen.

De voetjes gingen op en neer en de stembanden werden opnieuw uitgetest, toch was het na anderhalf uur genoeg geweest, al konden de bewoners nog wel even door. Nadat de bakker de mensen ‘’eet smakelijk!’’ wenste vertrok het publiek na een luid applaus.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *