Erik Noplasticrunner haalt 20,6 kilo afval op

Erik Noplasticrunner haalt 20,6 kilo afval op

Aanwezige deelnemers met op de voorste rij in het midden de Noplasticrunner

IJSSELSTEIN – Er is 20,6 kilo afval opgehaald bij de eerste zomerplogging van Erik Wierstra (51), ook wel bekend als de Noplasticrunner. Afgelopen woensdagavond verzamelde een groepje van zes ploggers (mensen die tijdens het hardlopen afval opruimen) zich op het Podium om anderhalf uur lang afval van de straat af te halen.

Het begint natuurlijk met verzamelen op de afgesproken plek. Waar Erik tussen de vijftien en twintig informele aanmeldingen heeft en er een klas van 20-25 kinderen mee zou lopen, staan er om 19:00 uur zes personen (inclusief Erik zelf) op het podium. Een lagere opkomst dan verwacht. Dat is omdat één van de begeleiders van de kinderen ziek is. Daarnaast is het door de regenval ook geen ideaal weer om buiten te zijn, maar dat weerhoudt Erik er niet van alsnog de aanwezigen te mobiliseren om tot zijn ultieme doel te komen: IJsselstein de schoonste stad van Nederland maken.

Want hij heeft alles bij zich: zo’n 30 knijpers, minimaal zes paar handschoenen en natuurlijk de vuilniszakken. Na een korte toespraak waarin hij iedereen welkom heet verdeelt hij de groep in tweeën. Drie vrouwen lopen langs de binnenstad hun eigen rondje, terwijl de drie mannen de Baronieweg nemen. Iedereen besluit vanavond te wandelen in plaats van te hardlopen en dat geeft Erik de gelegenheid veel tips te geven. Zo vertelt hij met enige regelmaat waar afval verborgen kan liggen. Ongevaarlijk is het niet want ook in de groene strook langs de Baronieweg (waar dus geen voetpad is en auto’s met zo’n 50 kilometer per uur vlak langs de ploggers rijden) wordt afval geraapt. En een hoop ook. ‘Ongelooflijk hoeveel Red Bull blikjes hier liggen’ roept Erik als alleen hij er al meerdere heeft gevonden op zo’n tweehonderd meter.

Looproute van de mannen bij de zomerplogging

Veel gesprekken zijn er tot dusver niet door het harde geluid van voorbijrijdende auto’s langs de Baronieweg. Maar eenmaal aangekomen bij de Boerhaaveweg komen er steeds meer gesprekken op gang. Hoewel het steeds gezelliger wordt onderling, blijft het afval zich ophopen. Zeker wanneer er een gigantische stapel afval wordt gesignaleerd door Erik. En dat is dan ook het moment dat de handschoenen nodig zijn, want met alleen knijpers is niemand voor het donker thuis. Je moet niet vies zijn van een beetje vuil want door de regen lijkt alles nog een stuk viezer te zijn.

En nadat eenmaal de grote berg afval in de vuilniszakken is verdwenen, is de inhoud van de zakken significant toegenomen. Dermate erg dat de eerste scheuren ontstaan door het gewicht. Dat is natuurlijk een goed teken, maar praktisch is het niet. Erik besluit om rechtsomkeert richting de binnenstad te gaan om daarna terug naar het Podium te lopen. Om te voorkomen dat scheurende vuilniszakken verder scheuren, worden er extra vuilniszakken omheen gedaan.

Onderweg naar en in de binnenstad krijgen de mannen steeds vaker een complimentje van willekeurige omstanders voor het werk dat ze verrichten. En onderweg spreekt hier en daar Erik zijn ongeloof nog uit: ‘ongelooflijk wat mensen zomaar op straat gooien’. Hij denkt dat Red Bull, MC Donalds, flesjes en mondkapjes de straat het meest vervuilen.

En eenmaal terug op het Podium wordt duidelijk hoeveel er zomaar op straat is gegooid. De vrouwen zijn namelijk ook terug en de Noplasticrunner heeft een kofferweegschaal mee zodat het gewicht van de zakken gewogen kan worden. Erik weegt terwijl één van de ploggers het gemeten gewicht opschrijft. Bij elkaar opgeteld wordt er dan 20,6 kilo afval gemeten, al zit daar wel de kanttekening aan dat het afval door de regen ook wat water heeft opgenomen. ‘Het uiteindelijke resultaat is goed, maar uiteindelijk ook niet goed’ constateert Erik. Hij bedoelt daarmee dat het mooi is dat er veel afval opgeraapt is door de deelnemers vandaag, maar dat het feit dat er zoveel afval ligt een kwalijke zaak is. ‘Het liefst heb je dat je niks tegen komt zodat je weet dat het schoon is’.

Erik is dus tevreden maar hoopt op een grotere opkomst, al is een kleine opkomst organisatorisch gezien niet zo erg de eerste keer. Het pushen van mensen om te komen en betere weersomstandigheden moeten er samen voor zorgen dat er een grotere opkomst is volgende maand. De volgende zomerplogging zal plaats vinden op dertig juni op dezelfde tijd en plek. Aanmelden hoeft niet al is het voor Erik misschien fijn te laten weten dat je komt op zijn Facebookpagina Erik Noplasticrunner.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *