Stoepplantjes in Utrecht worden niet meer weggehaald

Stoepplantjes in Utrecht worden niet meer weggehaald

Voorbeeld van een stoepplantje. Foto: Gemeente Utrecht

UTRECHT – In de binnenstad van Utrecht zijn op honderd plekken stoepplantjes van een naam voorzien. Dit is gedaan door de gemeente om aandacht te besteden aan de planten die in de stad op straat groeien. Met een milieuvriendelijke graffiti wordt op de straat geschreven welke plant het is en aangegeven dat het geen onkruid is en dus niet door de mensen van groenonderhoud weggehaald moet worden. 

De gemeente gaan vanaf nu de stoepplantjes minder vaak weghalen. De reden hiervan vertelt wethouder Lot van Hooijdonk in het nieuwsbericht van de gemeente: ‘Groen, en dus ook stoepplantjes, zorgt ervoor dat Utrecht een leefbare en mooie stad is. Stoepplanten worden soms gezien als onkruid, maar ze zijn hartstikke goed voor de biodiversiteit. Ze zorgen voor bescherming en voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Dat is belangrijk, want 40 procent van de insecten wordt met uitsterven bedreigd.’ Het is niet alleen goed voor de biodiversiteit maar de stoepplantjes gaan ook klimaatverandering tegen, want ze nemen CO² op en op warme dagen zoals deze verkoelen ze de stad.

Het gaat om tien beschermde stoepplantjes zijn, Stinkende gouwe, Muurleeuwenbek, Straatgras, Madeliefje, Grote Weegbree, Muursla, Paardenbloem, Rode Klaver, Robertskruid en de Klaproos. De plantjes die binnen dertig centimeter van een gevel staan worden nu later in het seizoen weggehaald in plaats van een aantal keer per jaar. Ze krijgen nu tot september de tijd om te groeien en te bloeien. Wanneer de stoepplantjes ervoor zorgen dat het trottoir niet goed meer begaanbaar is dan worden ze weggebrand of weggestoomd.

Gemeente Utrecht organiseert samen met Stichting Utrecht Natuurlijk, IVN Cultuureducatie en de vereniging voor veldbiologie de stoepplantjesweek, van 29 mei tot en met 6 juni, staat ook in het nieuwsbericht vermeldt. In deze week is er een gratis activiteit opgezet. Zo kan je een plantenzoekkaart printen of ophalen bij de stadboerderijen van Utrecht, Griftsteede, Koppelsteede, Eilandsteede en Steede Hoge Woerd. Daar kan je ook een krijtje ontvangen waarmee je als je een stoepplantje hebt gevonden de juiste naam eronder schrijven.

Door de graffiti en het stoepkrijt is het voor de werknemers van groenonderhoud nu veel makkelijker te zien of er een plantje staat die niet weggehaald mag worden. Een aantal weken geleden is er namelijk een gemeentewerker geweest die per ongeluk met een onkruidbrander de speciale plantjes wegspoot van een trap. De trap bij het Centraal Museum in Utrecht zou helemaal begroeid moeten zijn. Vrijwilligers waren al drie jaar bezig met het kunstwerk. Dit ongelukje kostte maar liefst 250.000 euro, zoveel kost het om de trap weer groen te krijgen. ‘Zie het (de graffiti) als een knipoog’, zegt een woordvoerder van de organisatie tegen RTV Utrecht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *