Tassie: De perfecte manier om Utrecht te ontdekken

Tassie: De perfecte manier om Utrecht te ontdekken

Noor en Lisa bij Mariaplaats. Foto: Giorgia Albai

UTRECHT – Een wandelroute door Utrecht met een alcoholische versnapering, snacks en het zien van nieuwe plekken om hier leuke informatie over ontvangen, wie wil dat nou niet? Tassie maakt het mogelijk, sinds december 2020. Dit concept is bedacht door Danique Fennema en het loopt als een trein. Er zijn al meer dan 5000 Tassies besteld. Zo ook door de twee vriendinnen Noor Kolsters en Lisa de Groot. Ze hadden geen betere dag uit kunnen kiezen voor deze stadswandeling, de lucht is namelijk strakblauw in het centrum van Utrecht.

Een aantal dagen geleden bestelden Lisa en Noor een Tassie via de website. Ze hadden het concept voorbij zien komen op social media. Wanneer je bestelt krijg je de keuze welke wandeling je wil maken: Utrecht Centrum of Utrecht-Oost. Ook mag je kiezen welk drankje je tijdens je wandeling wil. Lokaal speciaal bier, witte wijn, rose, rode wijn, ginger bier, 0.0 speciaal bier of organic cola. Ze kiezen voor Utrecht centrum en een heerlijk wit wijntje. Het pakketje kwam twee dagen later binnen.

De vriendinnen komen met hun volle rode Tassie aan bij Mariaplaats, de start en finish van de tour. ‘Lies wat is het prachtig weer en wat heb ik er zin in!’, zegt Noor. Lisa opent de eerst envelop. Ze worden welkom geheten en lezen over het indrukwekkende verhaal van Dick Bruna, de schrijver van Nijntje. In de tas zit ook een bingokaart met hierop dingen die je tegen kan komen tijdens de route of dingen die kunnen gebeuren. Een Nijntje spotten is hier eentje van. Dat komt goed uit want op Mariaplaats staat een standbeeld van het konijntje.

Ze lopen door naar de volgende plek, de Domtoren. Hier nemen ze plaats in de schaduw op het Domplein en lezen het volgende kaartje. Ook nuttigen ze hun eerste glaasje witte wijn. Op het kaartje staan leuke feitjes over de toren die ze vanaf het pleintje goed kunnen bewonderen. ‘Is de Domtoren pas in 2024 klaar?!’, zegt Lisa wanneer ze hardop de kaart voorleest. Lisa gaat verder met lezen. Ze komen te weten dat het standbeeld wat op het plein staat, staat voor de vrouwelijke verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.

Ze wandelen verder en gaan op zoek naar een verborgen hofje. De instructies volgen is iets moeilijker dan gedacht, want ze lopen voorbij het straatje. De twee lachen erom en keren om. Verkeerd lopen staat ook op de bingokaart, dus die strepen ze door. Wanneer de meiden bij het hofje aankomen, lezen ze het kaartje, halen ze uit de Tassie een zakje chips en schenken ze nog een glaasje wijn in. Over de inhoud van het Tassie zegt, Danique, de oprichtster: ‘We werken, waar we kunnen, samen met lokale ondernemers. Zo komt het bier van een lokale brouwer en worden de kaartjes en enveloppen lokaal gemaakt. Ook gebruiken we zo min mogelijk plastic en met de koekjes van Eberhard steunen we verbindingsprojecten.’

Na even bij het hofje te hebben gezeten, gaan de twee weer heerlijk verder. Ze lezen nog over mysteries en over Utrechtse gedichten. Ze strepen nog wat dingen van de bingokaart af en genieten van het zonnetje. Voordat ze het weten zijn ze weer aangekomen bij Mariaplaats. Met gloeiende wangetjes van de zon en de wijn bespreken ze even hoe ze het vonden. ‘Ik dacht dat ik Utrecht al redelijk goed kende, maar ik heb echt zoveel nieuwe dingen geleerd en nieuwe plekjes gezien’, zegt Noor, die zelf in Utrecht woont. Het is nog iets voor acht uur ’s avonds, dus de twee drinken nog een drankje op het terras als afsluiting van de leuke dag.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *