Een wandelende enquête

Een wandelende enquête

Wandel-enquête bordje vraag 62 | Foto: Wolter Kok

LUNETTEN – In Lunetten doen ze het net even anders, ze vragen feedback aan de buurt doormiddel van een wandeling door het Beatrixpark. De initiatiefnemer Cees van den Brink heeft dit ingang gezet na dat het Groen Ontwikkelplan Lunetten input nodig had van de buurt.

Alleen hoe gaan ze dat doen? Cees kwam op dit idee om op een speelse manier en corona-vriendelijk uit te voeren doormiddel van een wandeling. Zo kunnen de mensen het bleven waar ze over stemmen en zich beter inleven. Op de site van GOL leggen ze uit: ‘Met het GOL wordt de kwaliteit van het groen gewaarborgd en verder ontwikkeld, afgestemd op de groene waarden en de gebruikswensen. Nieuwe initiatieven of veranderingen in beheer en inrichting van de openbare ruimte worden hierop afgestemd.’ Dit gaat mooi samen met de enquête om zo goed te weten te komen wat de buurt vindt van het park en hiermee wil doen in de toekomst.

Dit kan je natuurlijk zelf doen maar op zaterdag 29 mei is er een tocht georganiseerd met buurtbewoners om samen de route te gaan wandelen. Het is een stralende dag met een strakblauwe lucht. Er zijn rond de 10 mensen op komen dagen om samen de route te gaan wandelen. In één grote groep wandelen mag natuurlijk niet dus daarom is hij opgesplitst in drie groepen. De groep was gelijk al enthousiast en wil gelijk beginnen met wandelen. Het begon allemaal bij de brug aan het begin van het Beatrixpark. Vanuit deze locatie lopen wij naar het centrum toe. Onderweg zijn er 14 bordjes te vinden waar een vraag aangekoppeld zit. Wanneer wij bij het eerste bordje aankomen schreeuwt er iemand: ‘hier!’. De groep komt bij mekaar bij bordje 1. De vraag gaat over het aanleggen een ecopassage bij het viaduct aan het begin van Lunetten. Hier hoor ik veel positief geluid bij de mensen vandaan komen. Veel deelnemers zijn van mening dat het wild belangrijk is en vinden dat het een veilig plek moeten krijgen rondom het bos.

Ook gaf Cees aan dat de bordjes soms worden vernield of verdwijnen maar daar trekt hij zich niets van aan en vervangt de bordjes waar nodig. Cees vindt het jammer maar laat zich er niet door stoppen, hij had al een extra set bordjes bij besteld voor als dit eventueel zou gebeuren. Stel er staat op het moment dat je er bent geen bordje kan je altijd via de interactieve kaart nog de route volgen en daar op elk bordje klikken voor de informatie bij die locatie.

De sfeer zit er goed in, bij elke vraag is het enthousiasme te voelen en mensen gaan serieus in op de gestelde kwesties. Bij het laatste punt, punt 30 ging de vraag over het winkelcentrum. De kwestie hier gaat over drijfeilanden in het water. Hier is de groep over verdeeld, sommige vinden het zonde van het geld maar sommige vinden het een mooie manier om het saaie water toch op te kunnen vrolijken. De route wordt afgesloten door Cees met de dank voor alle antwoorden en het bijwonen van de wandeling. Toen iedereen rustig aan het afdruipen is zie ik nog een aantal mensen blijven staan om na te discussiëren over de kwesties. Het is mooi om te zien hoe mensen toch nog weer wat nieuwe contacten hebben kunnen leggen doormiddel van deze enquête wandeling.

Ben je benieuwd naar de enquête? De looproute is verlengd tot 27 juni 2021. Ben je ooit in de buurt van Lunetten en het Beatrixpark, doe vooral mee aan de wandeling. Heb je ook gelijk je dagelijkse beweegdoelen gehaald.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *