Column Bonussen voor Booking.com

Column Bonussen voor Booking.com

Kantoor Booking.com Amsterdam | Foto: Khaledattalla

De coronacrisis is in volle gang en bedrijven krijgen massaal miljoenen euro aan steun doormiddel van de NOW-regeling. De regeling biedt een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis structureel minder omzet hebben. Hoe hoger het omzetverlies, des te hoger de tegemoetkoming. Nu is dat niet door elk bedrijf goed besteed, nu blijkt dat Booking.com tijdens de regeling een bonusregeling had lopen voor topfuncties binnen het bedrijf.

Wanneer het bedrijf in zwaar weer verkeerde en alle hulp kon gebruiken bleven ze toch denken aan de topfuncties waar deze NOW-regeling niet voor bedoeld was. In 2020 kreeg Booking.com ruim 65 miljoen euro steun van de Nederlandse overheid. Booking.com zou zijn eigen beloningsregels gewijzigd hebben om de miljoenenbonussen van de top niet in gevaar te brengen. De totale bonus voor het Amerikaanse bestuur van Booking Holdings, het bedrijf achter de hotelwebsite, bedroeg daardoor vorig jaar omgerekend ruim 28 miljoen euro, voornamelijk in de vorm van aandelenpakketten die het Amerikaanse bestuurders in de komende drie jaar kunnen verzilveren.

Het is natuurlijk begrijpelijk dat mensen willen blijven verdienen ondanks de coronapandemie maar dit gaat toch wel buiten proportie. Wanneer een bedrijf rond de 28 miljoen euro kan uitdelen aan het driekoppige Amerikaanse bestuur konden ze ook ervoor zorgen om beter op hun centen te letten. Door deze actie was het onnodig om zo veel van de Nederlandse overheid te vragen en konden ze het gevraagde bedrag halveren. Als Booking.com op deze manier zaken doet is het toch niet heel goed bezig als je het mij vraagt. Er is nu ook veel ophef op sociale media met de oproep om Booking.com te boycotten. Onder de influencers speelt dit ook en die zweren nu af om ooit nog via dit platform zaken te doen.

Ik hoop dat dit een goede les gaat zijn voor Booking.com en zij het geld gaan teruggeven aan de Nederlandse overheid. Want blijkbaar kunnen ze dit dus gewoon missen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *