NATIONALE BALKON BEWEEGDAG MET IRENE MOORS

NATIONALE BALKON BEWEEGDAG MET IRENE MOORS

Irene Moors samen met de ouderen in beweging

Hup, daar gaan de armen omhoog en de benen opzij op de balkonnetjes van appartementencomplex De Kom in Mijdrecht. Op de klanken van het draaiorgel werken ouderen zich in het zweet ter gelegenheid van de Nationale Balkon Beweegdag, aangespoord door Irene Moors.

Het is vrijdag 4 juni. 10.55. Over vijf minuten begint de Nationale Balkon Beweegdag, maar op de balkonnetjes bij appartementencomplex De Kom in Mijdrecht is nog weinig beweging gezien. ”Attentie, attentie”, roept Irene Moors door de microfoon. ”Waar zijn de mensen van de vierde etage? Kom naar buiten en doe mee!” Het heeft effect. Gewapend met scootmobielen, wandelstokken en rollators komen de ouden naar buiten. Het liefst willen ze de beweegdag van dichtbij meemaken. Ze nemen plaats op de stoeltjes die op het grasveld staan.
Een van hen is Ans Coppens (96). Zij is altijd in voor activiteiten. ”Ik doe nog altijd vrijwilligerswerk”, begint zij te vertellen. ”Heel actief ben ik. Altijd geweest.” Vandaag doet ze vooral mee boor de gezelligheid. ”Nu met die corona ligt alles stil”, vervolgt zij. ”Dat is zo ongezellig. Met zo’n activiteit beleef je nog eens wat…”

Na een korte warming-up gaat het programma beginnen. Fysiotherapeuten van KernGezond uit Mijdrecht doen de bewegingen voor. Irene Moors moedigt de deelnemers aan. Maarten (87) en Corrie (85) van der Plas doen fanatiek mee. ”Wij zijn dol op bewegen”, vertelt Maarten van der Plas enthousiast. ”Altijd al geweest. Vroeger deden we veel aan wandelen en fietsen. Nu doen we mee met de activiteiten van Spel & Sport, wat nu Senior Sportief Actief heet. Zij doen echt allemaal leuke dingen.”

Piet van Diemen (86) is niet meer zo goed ter been dus daarom doet hij mee vanuit zijn scootmobiel. ”Lopen gaat niet zo goed meer. Alleen heel kleine stukjes kan ik nog met behulp van mijn stok”, zegt hij. Gelukkig doen zijn armen het nog wel. Want even later doet hij enthousiast mee met de vogeltjesdans.

De Nationale Balkon Beweegdag werd in 2020 in het leven geroepen door het Nationaal Ouderenfonds. Doel is zoveel mogelijk ouderen te laten bewegen en elkaar te blijven ‘ontmoeten’ in deze coronatijd. Voor veel bewoners van De Kom is dit weer de eerste activiteit na de periode van de lockdown. ”Het was heel gezellig”, stelt Klazien Jansen (89) na afloop. ”Al ben ik moe hoor. Komt door die vervelende COPD. Met warm weer heb ik daar extra veel last van.” Jansen loopt met een rollator, maar probeert nog zoveel mogelijk te bewegen. ”Alleen al van mijn kamer naar de lift zijn al 80 stappen! Ik beweeg volop!”

Irene Moors, vriend van de Vrienden Loterij dat de Nationale Balkon Beweegdag financieel ondersteunt, kijkt terug op een heel fijn en gezellig beweegmoment. ”Voor de ouderen is het ontzettend belangrijk dat zij blijven bewegen en het bovenal ook gezellig met elkaar hebben”, vertelt zij. ”Het was geweldig om te zien hoeveel plezier hier gemaakt is. Ik heb zoveel lachende gezichten gezien.”

De Nationale Balkon Beweegdag is slecht eenmaal per jaar. Is dat niet veel te weinig? ”Eens per jaar wordt deze dag groots georganiseerd, dat klopt”, vervolgt Moors. ”Het idee is dat zo’n dag de aftrap is van andere beweegactiviteiten. Die worden lokaal georganiseerd door professionals. Het aanbod van dat soort activiteiten is groot. Met deze Nationale Balkon Beweegdag besteden we hier nog nét wat extra aandacht aan.”
En of de ouderen onder de indruk zijn van Irene Moors in hun midden? ”Ik ken haar niet”, stelt mevrouw Van Zwieten, die ven om de hoek komt kijken. ”Maar ze danst wel leuk…”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *