‘No offense, maar in de wijnwereld werken vooral mannen boven de vijftig’

‘No offense, maar in de wijnwereld werken vooral mannen boven de vijftig’

Dian van Klooster op het terras in Utrecht. Foto: Giorgia Albai.

Wanneer je aan een sommelier denkt dan zie je al gauw een witte man boven de vijftig voor je. Dian van Klooster (23) bewijst het tegendeel. Ze is sommelier van Zuster Margeaux, een wijnbar in Amersfoort. Haar passie is ontstaan door haar stage in Spanje, waar ze veel met wijn heeft gewerkt. Hoe word je sommelier en waar haal je in Utrecht goede wijnen, dat vertelt ze allemaal in dit interview.

‘’In principe kan iedereen, die een glaasje wijn voor iemand inschenkt, zichzelf een sommelier noemen. Ik vind het daarentegen gewoon ontzettend belangrijk dat je echt wel veel kennis hebt. Over het algemeen wordt dat ook wel verwacht als je als sommelier werkt. Zo ben ik bezig met de wijncursus WSET 3. Dat staat voor Wine & Spirit Education Trust en dat is een organisatie die wereldwijd cursussen en examens organiseert op het gebied van wijn. Het is een internationale erkende studie, dus ook als je naar het buitenland gaat weten ze wat je kan. In Maastricht studeerde ik aan de hogere hotelschool en toen ik stage in het buitenland stage moest lopen ben ik naar Ribera del Duero in Spanje gegaan; een uurtje rijden ten noorden van Madrid. Deze stage moest in een hotel zijn, maar ik wist toen al dat ik iets met wijnen wilde gaan doen en erover wilde leren. Tijdens mijn opleiding heb ik namelijk al lessen over wijn gehad en dit vond ik gelijk al geweldig. Via een kennis die in de wijnbranche werkt ben ik toen terecht gekomen bij een hotel die ook een wijnhuis heeft. De stage moest eigenlijk in het hotel zijn, maar ik denk dat je wel begrijpt waar ik me het meest mee bezig heb gehouden. In de bodega heb ik de druiven geplukt, dus ik heb echt van het maken van de wijn tot aan het verkopen van de wijn meegemaakt en meegeholpen. Hier heb ik overigens ook WSET 2 gehaald, want dat werd door mijn manager daar aangeboden. Mijn liefde voor wijn is tijdens deze reis eigenlijk begonnen, want ik heb me zes maanden lang helemaal verdiept in die wijnen. De krachtige rode wijn die we daar maakten is nog steeds mijn favoriet. Je vindt deze wijn eigenlijk niet zoveel in Nederland. De gemiddelde Nederlander vindt de Rioja al redelijk krachtig, dus de Ribera is dan een brug te ver en dat zijn ze niet gewend. In Spanje wordt er ook altijd gegeten bij de wijn. Een van mijn favoriete wijn spijs combinaties is dan ook de rode wijn uit de Ribera met lam. Dit heb ik ontzettend veel gegeten daar. Ook is een prachtige Chablis met oesters een topcombinatie. Wanneer ik met vrienden of familie ga eten dan ben ik meestal degene die de wijnen uitkiest die het best passen bij het eten. Ik vind dit ongelofelijk leuk om te doen natuurlijk. Ik woon in Utrecht en hier zijn enorm veel wijnwinkels, maar ik haal mijn wijnen graag bij Utregs Wijnhuis, dicht bij de Dom. Die meneer die daar staan weet gewoon waar hij het over heeft en dat is heel fijn. Ik ging ook een poosje naar de Pop-up store van Meisjes van de Wijn, hier staan super spontane jonge meiden in de winkel die je goed advies geven over de wijntjes. Jammer genoeg is die winkel nu weg. Ik werk dus sinds kort bij Zuster Margeaux. Het leuke hiervan is dat dit altijd al mijn favoriete wijnbar in omgeving Utrecht is geweest. Ik zat vorige zomer op het terras daar en toen vroeg ik of ze een baantje voor mij hadden. Ze spraken mij heel erg aan, want het was daar helemaal niet vergrijst. No offense maar mensen in de wijnwereld zijn vaak mannen van boven de vijftig en daar was dat totaal niet. Het voelde erg verfrissend. Die zomer hadden ze helaas geen plek voor me. Een aantal weken geleden toen de terrassen weer open mochten ben ik gelijk naar Zuster Margeaux gegaan om een wijntje op het terras te nuttigen. Op een gegeven moment kwam een jonge sommelier naar me toe en hij herkende me van de keer dat ik vroeg om een baantje. Hij zei dat hij weggaat en er dus een vacature vrijkomt. En zodoende werk ik nu in mijn favoriete wijnbar.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *