“Ik denk zeker dat er meer mishandeling is bij kinderen sinds de lockdown”

“Ik denk zeker dat er meer mishandeling is bij kinderen sinds de lockdown”

Floor van den Andel bij een basisschool in Maarssen. Dit is wegens privacy redenen niet de school waar ze stage loopt. Gemaakt door Anne Fleur Manten

MAARSSEN- Door corona is er veel in het nieuws gekomen over de toename van kindermishandeling of ander huiselijk geweld. Floor van den Andel is 19 jaar en loopt nu voor haar tweede keer een jaar stage op een basisschool in Maarssen. Ook tijdens haar stage krijgt zij hier mee te maken. Hoe reageer je daarop en hoe onderneem je actie? Zij loopt stage bij groep 1/2. Zij loopt daar stage voor haar bijna afrondde studie onderwijsassistent.

 

En waar let je op als je vermoedens hebt van kindermisshandeling bij een kindje uit je klas?

Voornamelijk of er lichamelijke verwondingen zijn bij het kind, en op de emotionele gesteldheid; hoe het kind zich gedraagt, ook in de omgang met andere kinderen, of het anders reageert op volwassenen, daar kijken we naar. Vaak komt het uit een onderbuikgevoel, en vanuit daar ga je verder kijken.

Stel jij hebt een vermoeden, wat moet je dan doen? Aangezien jij natuurlijk stagiaire bent geweest en dus nog een vaste leerkracht naast je had staan. Wat was jouw rol daarin?

Als ik het opmerk, of ik kom ermee, dan hebben wij geleerd hoe wij de meldcode moeten inschakelen. Het geldt voor ons dat wij als eerst naar onze stagebegeleider moeten en daarmee in gesprek moeten gaan, en dat je vanuit daar naar het bestuur gaat van de school. Dan ga je samen met het bestuur volgende stappen zetten. Dan neemt het bestuur contact op met Veilig Thuis en wij met de eventuele surveillanten die langskomen. Die gaan weer meer in contact met Veilig Thuis en die gaan bij ons in de klas meekijken.

 

Jij hebt natuurlijk voor corona voor de klas gestaan en tijdens corona, hebben jullie echt verschillen gemerkt in het aantal kinderen dat mishandeld werd, of waarvan jullie in ieder geval vermoedens hadden, toen ze nog wel op school zaten?

Ja ik merkte veel verschil. De kleuters kregen geen online lessen maar ze kregen van ons werkjes mee. Maar daardoor verloren we heel veel contact met kinderen. We hadden bij een aantal ook wel dat je dan contact verloor met de ouders. Dat was ook wel bij een paar gevallen doordat het dan bijvoorbeeld ouders zijn met een buitenlandse afkomst, daar is dan een lastige taalbarrière en die vinden het lastiger om via de computer mails bij te houden bijvoorbeeld. Maar we hebben ook 2 kinderen gehad waarbij we het echt niet vertrouwden, waar dus nu Veilig Thuis over de vloer komt. Maar dat is wel iets anders gegaan dan de meldcode, die moeder heeft namelijk zelf onze hulp ingeschakeld. Omdat het met de vader niet goed ging, die kon niet goed omgaan met de kinderen die zoveel thuis waren, toen gebeurde er dingen bij hen thuis die niet mogen gebeuren. Je merkt gewoon in de coronatijd, als er geen fysiek onderwijs wordt gegeven, bij dat kind een verschil tussen hoe ze vóór het ‘online’ onderwijs was in september 2021 en hoe ze de afgelopen maanden is. Het kind is heel erg veranderd.

In wat voor opzicht merk je dat?

Vooral de emotionele gesteldheid, hoe ze met andere kinderen omgaat, de dingen die ze doet op school. Ze is ook best wel ondeugend, waardoor je haar wel eens aan moet spreken. Je spreekt haar natuurlijk wel op een andere manier aan, want zij heeft dingen meegemaakt thuis die al traumatisch voor haar zijn. Maar je merkt dat als je haar ergens op aanspreekt, dat heel veel met haar doet. Ze is heel snel bang voor een volwassene, omdat dat dus thuis niet helemaal goed gaat.

 Dus concluderend ‘denk jij dat er echt iets veranderd is bij kindermishandeling in de coronatijd?’

Ja, ik denk dat het meer voorkomt in de coronatijd. Want ik weet dat dat geval van ons in de klas, waar ik het hiervoor over had, dat dat bijvoorbeeld ook is getriggerd in de coronatijd. Want die vader kon eigenlijk altijd heel goed met zijn eigen kinderen omgaan, alleen doordat hij zoveel thuis was en hen gewoon niet meer kon vermaken, begon dat uiteindelijk toch verkeerd te gaan. Ik denk dat dat ook wel in meerdere huishoudens zo is. Zeker ook die lange tijd, in de tweede golf. Als je elke dag thuis zat, ik denk dat dat voor veel gezinnen echt wel heel lastig is geweest. Het nadeel is wel dat het moeilijker te herkennen is in de coronatijd doordat er zo weinig fysiek les is. Het is veel makkelijker geheim te houden. Je ziet het niet meer, je kan niet meer achter de deur kijken bij een kind. De kinderen kwamen niet meer op school, dus wij konden ook niks meer zien. En de kinderen waarbij er dan misschien een vermoeden kon zijn, kwamen ook niet in de online lessen. Ik denk dat het zeker meer is geworden en het herkennen steeds lastiger.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *