Het jaagpad in Oud Zuilen verdeelt pittoresk dorpje in twee kampen

Het jaagpad in Oud Zuilen verdeelt pittoresk dorpje in twee kampen

Een ingang van het jaagpad in Oud Zuilen. Het pad is hier door de nieuwe bewoners zelf versmald. Gemaakt door Anne Fleur Manten

OUD ZUILEN- Over de jaagpaden is in Oud Zuilen de laatste paar weken veel commotie. Een jaagpad is een smal pad langs de kant van de rivier de Vecht. De ophef is ontstaan omdat de ene helft van het pittoreske dorpje vindt de doorgang wordt belemmerd door de andere helft van bewoners. De jaagpaden lopen door de tuinen langs De Vecht.Dat de paden nu worden “half geblokkeerd worden” met bloembakken, hekjes en schuttingen vindt bewoonster Rita Dekker heel erg. “Ik vind het vreselijk, want het is voor Oud-Zuilen wel van historische waarde, en dat wordt toch wel een beetje vernachelt op deze manier.”

Het principe van het jaagpad is al eeuwen oud en wordt niet meer gebruikt waar voor het bedoeld was. Vroeger diende het voor het transport van goederen en personen. Tussen Amsterdam en Utrecht liep er een jaagpad langs de Vecht. “De boten werden toen getrokken door meestal paarden maar soms ook door vrouw of kinderen. Het jaagpad wordt nu alleen nog maar gebruikt als historisch monument om dus door heen te lopen. Het pad is verboden om te fietsen maar verder zitten er geen regels op”, zegt Jose de Bruin van de gemeente Stichtse Vecht.

Peter Kuyper woont sinds drie jaar in Oud Zuilen langs de Vecht. In zijn tuin loopt dus een jaagpad. “Ik zie hier wel eens mensen lopen terwijl het donker is. Die hebber hier niks te zoeken.”

Er is nu dan sprake van een flinke scheiding tussen de inwoners in het dorp:  mensen die langs de Vecht wonen en mensen die zich ergeren aan de situatie.

Zoals je bij het jaagpad ziet zijn de meeste bewoners bezig met een versmalling. Het pad was eerst anderhalve meter tot twee meter breed en gaan dat nu terugbrengen naar 80 cm. “In Opbuuren is het jaagpad recentelijk door de gemeente aangelegd en daar is het 80 centimeter diezelfde regels gelden voor ons ook vandaar dat de buren en ik aan het versmallen zijn,” zegt Kuyper.

Dorpsbewoonster Rita woont al haar hele leven in Oud Zuilen, een dorp met slechts 300 inwoners. Zij heeft het gevoel dat de nieuwe bewoners het wandelen op de jaagpaden willen ontmoedigen door bijvoorbeeld versmallingen te maken, bloempotten neer te zetten en hekken te plaatsen. Zij vindt het dus ook verschrikkelijk dat er door de bewoners bij het begin van de coronacrisis in 2020 een papiertje is opgehangen waarop stond dat in verband met corona het jaagpad het beste vermeden kon worden. Het pad zou te smal pad. “De nieuwe bewoners proberen het de wandelaars het zo moeilijk mogelijk te maken,’ zegt Rita.

Ook historicus Hans van Bemmel uit Maarssen zou het ook jammer vinden als de jaagpaden verdwijnen vanwege de historische waarden. “Het dorp Oud Zuilen kent veel Rijksmonumenten en ik vind dat het jaagpad daar ook zeker bij hoort. Het zou ook beschermt moeten worden als rijksmonument,” aldus van Bremmel.

Een andere reden voor de bewoners om te versmallen en om wat belemmeringen te plaatsen is de brutaliteit van mensen laat Patricia Kuyper, weten. Zij woont ook langs de Vecht. “Als ik binnen zit en ik kijk uit het raam dan is iemand gewoon de hond aan het uitlaten op mijn stukje gras aan de waterkant. Mensen blijven niet op het jaagpad. Ze lopen ook op mijn stijger of gaan er zitten. Ongemakkelijke situaties krijg je ervan.”

Een ander probleem voor de bewoners is diefstal. “Mijn sup is laatst uit mijn tuin gestolen, hij lag tegen het huis aan maar toch door die jaagpaden kunnen mensen dus makkelijk zien wat er te halen valt,” Patricia zou dus graag ook willen dat het pad verboden wordt na zonsondergang. “De BBQ van de buren is ook gestolen uit de achtertuin, het is verschrikkelijk…”

De nieuwe bewoners zijn dus niet voor het afschaffen van het jaagpad maar wel voor wat regels. “Wij waarderen de historische waarden ook, maar hoe het nu gaat is niet fijn,” aldus de nieuwe bewoners.

De gemeente Stichtse Vecht heeft op verzoek van de boze bewoners gekeken naar de ontstane situatie. “Wij zien geen enkele noodzaak om in te grijpen. We hebben gekeken naar de situatie en de bewoners staan in hun recht. Bovendien is de grond eigendom van de bewoners en moeten ze alleen de mensen toestemming geven om eroverheen te lopen. Als dat gebeurt is het prima.”

Bewoonster Rita zal zich neer moeten leggen bij de uitspraak van de gemeente. Maar of daarmee de rust in het kleine dorp aan de Vecht is teruggekeerd is maar de vraag.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *