Steeds meer mensen regelen bankzaken online, kantoren verdwijnen

Steeds meer mensen regelen bankzaken online, kantoren verdwijnen

Het pand waar het voormalig ING-kantoor in Maarssen was, deze is al verdwenen. Foto: Amanda Algra

BREUKELEN – Het ING-kantoor aan de Breukelse Straatweg 82 sluit binnenkort voorgoed. Dit liet het bedrijf horen aan haar klanten via een bericht. Het bedrijf meldde dat er steeds minder toeloop is. Op 25 juni 2021 aanstaande zullen zij dan echt sluiten. In het bericht van de bank aan haar klanten staat: ‘Steeds meer klanten kunnen en willen hun bankzaken online regelen en daardoor zien wij dat er steeds minder klanten naar dit kantoor komen”.

Wijchen, Naaldwijk en Maarssen, nog meer plaatsen waar ING-kantoren zijn verdwenen. In totaal verdwijnen er 69 ING-kantoren in Nederland. Vorige zomer kondigde ING al een kwart van de 170 kantoren te gaan sluiten. In de plaats hiervan wilt ING hun kantoren ombouwen naar de zogeheten ‘ING-huizen’. Dit gaat een plek worden waar klanten terecht kunnen met vragen over bankzaken en financieel advies kunnen krijgen. In totaal blijven er 59 ING-kantoren bestaan en er komen bovendien ING-servicepunten. Daar worden, bijvoorbeeld in de Bruna of Primera, medewerkers opgeleid zodat zij klanten kunnen gaan helpen met vragen. ING is overigens niet de enige bank die veel kantoren sluit, ook Rabobank besloot vorig jaar veel bestaande kantoren te sluiten. En zo nog meer, steeds meer banken hebben door dat er minder klanten fysiek naar hen toekomen en snijden in het aantal vestigingen.

Door de coronacrisis is de digitalisering enorm versneld. Klanten hoefden bijna niet meer naar het  ING-kantoor en konden veel regelen vanaf achter de laptop. Het geven van financieel advies gebeurt tegenwoordig steeds meer digitaal. Ook voor het openen van een particuliere betaalrekening of voor het aanpassen van een adres of mobiel nummer is het nu niet persé nodig om naar kantoor toe te komen. Bestuursvoorzitter van ING Nederland, Ruud van Dusschoten, legt uit dat volgens hem klanten vaak pas ná hun digitale zoektocht  persoonlijk advies willen van een specialist. De nieuwe vorm zou hier volgens hem perfect bij aansluiten.

Maar de sluiting van het ING-kantoor aan de Straatweg is nog steeds een grote shock voor velen. Een woordvoerder vertelde aan Het Parool in maart dat er toen nog niet bekend was welke kantoren wanneer zouden gaan sluiten. Maar dat de vestiging bij hem om de hoek zou sluiten had Remco Duissen (68) niet verwacht. “Ik snap het echt niet, precies hier in het centrum van Breukelen halen ze hem weg. Ernaast zitten een Rabobank en een ABN-AMRO en die blijven wel. Dat er niet genoeg mensen komen klopt overigens ook niet, een aantal weken geleden moest ik zelfs nog buiten in de rij staan omdat het té druk was.” Voor Remco zat dit ING-kantoor mooi in de buurt, de eerstvolgende vestiging zit voor hem nu een stuk verderop. “Het liefst doe ik alles met de fiets, naar de bank hier in Breukelen hoefde ik maar een paar minuten te fietsen. Ik was er zo. Nu zit het dichtstbijzijnde kantoor in Leidsche Rijn of Utrecht. Het maakt niet eens uit voor welke ik kies, voor beiden zit ik nu ruim drie kwartier op de fiets. Heen en terug is dat niet te doen voor mij.”

Over de auteur

Amanda Algra

Hallo! Ik ben Amanda Algra en ik ben 18 jaar. Op deze website ben ik van plan u up to date te houden over het nieuws bij u in de buurt. Ik ben erg enthousiast en zal dit met veel plezier gaan doen. Feedback is altijd welkom dus wees niet bang om te reageren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *