Column: Oranjekoorts

Column: Oranjekoorts

De Oranje vlaggen in de Alphense Julianastraat Foto: Bauke van Elk

Bij de goal van Georginio Wijnaldum vliegt heel Nederland elkaar om de nek, na zeven jaar wachten komt het Europees Kampioenschap precies op het goede moment. Ook mensen die denken dat Frenkie de Jong nog steeds bij Ajax speelt of roepen dat Ruud Gullit weer voetbalt als Nathan Ake het veld betreedt kijken naar Oranje, ons Oranje. De mensen die anderhalf jaar lang onze premier hebben verafschuwd om het gevoerde beleid kunnen hun ei nu kwijt bij bondscoach Frank de Boer: hoe kan je in godsnaam 5-3-2 spelen en WAAROM STAAT DE ROON WEER IN DE BASIS?
Het gaat eindelijk weer een beetje om niks, nu ben ik de laatste die zal zeggen dat voetbal niks is (Ik heb maandag 90 minuten lang naar Polen-Slowakije zitten kijken) maar het doet mij goed om te zien dat de Nederlander weer kan klagen om iets kleins, want wat is het warm he?!
Sport is het middel wat Nederland weer langzaam laat ontwaken uit de onwerkelijke tijd waarin we geleefd hebben, alleen de kluizenaren van deze wereld zullen een traantje laten bij de heropening van de samenleving.

U doet de deur open voor uw visite en omhelst of kust uw vrienden in plaats van die achterlijke elleboog, de visite krijgt een drankje en de hapjes staan op tafel als de wedstrijd begint. Op de televisie lacht u een man met een oranje pruik uit die zijn gezicht rood-wit-blauw heeft geschminkt, dit terwijl u op de bank zit met een Jumbo-juichcape onder geplakt met de tattoos van Albert Heijn. Ik heb een mededeling: u heeft Oranjekoorts.

Om Nederland officieel te heropenen stel ik voor dat we bij het behalen van de 1/8ste finale de volgende wedstrijd op pleinen te laten zien, met de lage besmettingscijfers en leeglopende ziekenhuizen kunnen we het normale leven weer opstarten zonder dat de Abs en Diederiks van deze wereld ons vertellen wat we moeten doen. Heel Nederland heeft zin om zichzelf voor schut te zetten door het mee blèren van Viva Hollandia en van links naar rechts te gaan omdat een man in een supermarkt reclame dat zegt.

Nadat het Nederlands elftal tegen alle verwachtingen Europees Kampioen voetbal is geworden is dit geen reden om de Oranje kleding weer in de kast te leggen: u bent namelijk fanatiek turn, atletiek, hockey en wielerfan tijdens de Olympische Spelen, geen idee wat de regels zijn van hockey en of Epke nou goed is geland maar we gaan voor goud toch? Een kleine tip: met een korte spanningsboog raad ik u aan om geen wielrennen te kijken, Dafne Schippers en Churandy Martina bieden hiervoor wel de uitkomst.

In een jaar waarin sommige groepen recht tegenover elkaar stonden zorgt de sport er in dit geval voor dat iedereen aan dezelfde kant staat. Ik hoop dat het Museumplein alleen nog vol komt te staan voor een huldiging en dat de politie lachend toe kan kijken hoe ‘wij’ als een stel losgeslagen Hollanders feest vieren. Het is eindelijk weer ‘wij’, we hebben zeven jaar gewacht op een eindtoernooi maar deze anderhalf jaar voelde als een eeuwigheid. De enige ziekte die ik nu nog wil horen is de Oranjekoorts.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *