Zegerplas cleanup groot succes

Zegerplas cleanup groot succes

Gewapend met vuilniszak maakt men het Zegerplas gebied schoon Foto: Saywhatbottles

ALPHEN AAN DEN RIJN- De zon is al ruimschoots aanwezig wanneer de prikstokken en vuilniszakken worden uitgedeeld door de organisatie op zaterdagochtend. De opkomst is groot te noemen met een ruime veertig man sterk en dus kan het rondje meer beginnen.

De opruimronde begint bij het nieuwe Sunset Beachbar, gelegen bij het bruggetje tussen het Aarkanaal en de Zegerplas. Nadat de koffies zijn opgedronken (en daarna uiteraard in de prullenbak zijn gegooid) begint het ‘rondje meer’, zoals het rondje Zegerplas in de volksmond wordt genoemd. Elke vrijwilliger loopt een andere kant op met de ogen gericht op rondzwervend afval om op te ruimen en moeilijk lijkt het vooralsnog niet om afval te vinden, door de toename van het aantal wandelaars door de pandemie lijkt het zwervend afval ook flink te zijn toegenomen.

De clean up is geïnspireerd door ‘The Ocean Cleanup’ van de Nederlandse uitvinder en milieuactivist Boyan Slat die een schoonveger met een spanwijdte van 700 meter ontwierp, de organisatie van Slat is wereldwijd actief en inspireert dus ook kleinere groepen om aan de slag te gaan voor de plastic vervuiling in de natuur. ‘’ een rondje lopen en tegelijkertijd wat terug doen voor de natuur: het kan niet beter!’’ aldus de medeorganisatoren van de Sunset Beachbar.

De vuilniszakken van de veertig vrijwilligers raken steeds voller en men verbaast zich over het vele afval dat er geprikt wordt op de zonnige zaterdagmiddag. Toch is er een vrijwilliger niet helemaal geschrokken van al het afval rondom het gebied waar hij graag wandelt: ‘’ die jongeren kunnen nergens heen he? Dan gaan ze een avondje chillen op een bankje hier bij het meer en dan zit de afvalbak al vol, ik kan het ze niet kwalijk nemen.’’ De man vervolgt zijn tocht en aan zijn vuilniszak te zien gaat hij het niet redden met een enkele zak.

Na een uur verschijnen er tientallen volle vuilniszakken terug bij de ontmoetingsplaats, het Zegerplasgebied lijkt voor vandaag in ieder geval schoon te zijn. De organisatie van Saywhatbottles is tevreden met het resultaat: ‘’ Vanochtend hebben wij samen met veertig vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken, in totaal is er 90 kilo opgehaald aan plastic zwerfafval.’’ De organisatie bedankt iedereen ter plekke voor de hulp en deelt de beloofde goodiebags uit aan de vrijwilligers. Het evenement is een succes gebleken door de vele inschrijvingen en de volle vuilniszakken, nu is het hopen dat het recreatiegebied van Alphen aan den Rijn de gehele zomer schoon blijft.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *