Andy wil van Alphens bedrijf een wereldbedrijf maken: ‘’ Uiteindelijk moeten we overal in Europa te komen liggen’’

Andy wil van Alphens bedrijf een wereldbedrijf maken:  ‘’ Uiteindelijk moeten we overal in Europa te komen liggen’’

Andy Raghoober Foto: Bauke van Elk

Andy is nog niet geboren wanneer zijn opa en oma in Suriname de aandacht van de buurt trekken, zij hebben de beste masala van de wijk en opa Raghoober komt met het idee om het aan de mensen te verkopen. Het is het begin van een bedrijf wat hard timmert aan de weg in de specerijenwereld: Chans. Kleinzoon Andy Raghoober wordt onder de hoede van eigenaar en vader Winooht Raghoober klaargestoomd als nieuwe eigenaar van het bedrijf.

De meters hoge stellages in de loods zorgen ervoor dat Chans niks tekort komt tijdens de topdrukte, heftruckjes rijden heen en weer naar de vrachtwagens die voor de deur van het bedrijfspand staan te wachten op hun pallets vol rijst en andere producten. ‘’ we zijn een bedrijf dat import en export doet in exotische levensmiddelen, van ons eigen merk Chans en van andere merken met een Surinaamse achtergrond.’’ De drukte is niet sinds een week of twee, zo legt Andy uit: ‘’ We liggen nu in zo’n 800 Jumbo’s en toko’s over heel Nederland verspreid, het is al maanden topdrukte maar we mogen niet klagen.’’ Waar menig bedrijf het lastig had tijdens de pandemie maakte Chans een omzetverdubbeling door: ‘’ in het begin van de eerste lockdown was er een grote run op levensmiddelen met een lange houdbaarheidsdatum zoals rijst, daar hebben wij heel erg van geprofiteerd.’’

Het succesvolle bedrijf bestaat al zo’n 40 jaar en is van een paar producten in toko’s overgestapt naar schappen vol Chans in honderden Jumbo’s in Nederland, de zoon van de eigenaar is dan ook super trots op de ontwikkelingen:’’ Ik ben super trots op ons bedrijf en we blijven maar groeien, mijn doel is om Nederland te veroveren en uiteindelijk moeten we overal in Europa te komen liggen.’’ Hij wil dat doen door de authentieke specerijen uit Suriname en andere landen onder de aandacht te brengen bij de consument. ‘’ we hebben nu bijvoorbeeld ook een Syrische kruidenlijn, deze loopt ontzettend goed door de komst van vele Syriërs naar ons land. Zij herkennen hun thuis in onze kruiden, hetzelfde gevoel wat de Surinamers hadden toen ze naar Nederland kwamen.’’

Zijn vader is nu nog eigenaar van Chans maar de opvolger staat al jaren vast, sinds klein wordt de 22-jarige Andy klaargestoomd voor als nieuwe eigenaar van het bedrijf. ‘’ Ik ben helemaal onderaan begonnen met zakjes vullen en dozen vouwen, nu doe ik al een stuk meer en ga ik mee met de werkbezoeken. Volgend jaar studeer ik af voor mijn opleiding small business and retail management en dan gaat het echte werk beginnen.’’ Vol passie praat hij over het bedrijf wat met de paplepel is ingegoten, hij wil er vol voor gaan en is enthousiast over de toekomst:’’ Mijn vader heeft vaak genoeg gezegd: ‘als je iets anders wil gaan doen neem ik je niks kwalijk.’ Maar ik heb nooit een moment getwijfeld om hem op te volgen, mocht ik een kind krijgen dan hoop ik dat die er ook zo in staat.’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *