Winkelcentrum Muntplein wordt vernieuwd

Winkelcentrum Muntplein wordt vernieuwd

Winkelcentrum Muntplein. Foto: Hanna Ozinga

NIEUWEGEIN – Winkelcentrum Muntplein in Nieuwegein wordt vernieuwd. Dit gebeurt in goed overleg met de bewoners en bezoekers en andere belanghebbende die vanaf mei kunnen stemmen op verschillende ideeën van de gemeente Nieuwegein, nadat een aantal ideeën door een ontwerper zijn uitgewerkt kunnen bewoners weer stemmen. Dat het winkelgebied moet worden opgeknapt komt niet als een verrassing, het gebied is verouderd en heeft momenteel een jaren 70’ uitstraling. Het enige wat de afgelopen jaren is gedaan is onderhoud en schilderwerkzaamheden. Het centrum wordt aangepakt samen met de gehele omliggende muntenbuurt die vooral bestaat uit flatgebouwen.

De gemeente Nieuwegein pakt via de ‘Betere Buurtenprojecten’ verschillende buurten in de stad aan. Ze werken om onder anderen de groenvoorziening, de bestrating, de parkeerplekken, speelplaatsen, ontmoetingsplekken en kunstwerken op te knappen en toekomst klaar te maken. Dit doen ze in overleg met bewoners. Via sociale media en advertenties vragen ze om hun ideeën, die ze vervolgens zullen verwerken in een plan.

Bewoners kunnen onder een Facebookbericht achterlaten wat ze graag op het plein zouden willen zien. Dat wordt veel gedaan en er zijn duidelijk verschillende belangen. Zo zijn er een aantal mensen die graag meer speelruimte voor de kinderen willen zien. ‘’Op het plein moet een groot speeltoestel komen waar mijn kinderen lekker kunnen spelen terwijl ik boodschappen doe’’ schrijft een bewoonster. Ook ideeën om veel meer groen op het plein te plaatsen, een groot café in het midden te bouwen en waterfontein met mogelijkheid om er in te gaan komen voorbij. Mensen die boven de winkels wonen vinden dat er nies moet komen wat veel geluid veroorzaakt: ‘’Het is één grote klankkast hier, je hoort iedereen praten met het volume keer tien’’ vertelt Jan van Oort. Het plein is cirkelvormig met hoge flats aan de buitenzijdes in een cirkel eromheen. Het punt waar mensen het wel met elkaar eens zijn is dat er iets gedaan moet worden aan de fietsers en scooterrijders die regelmatig over het plein scheuren.

‘’Vanwege het design zullen de fietsen niet verdwijnen, wel hebben we al veel klachten gekregen over gevaarlijke fietsers en scooterrijders op het plein. Door de fietsenstalling buiten het plein te plaatsen wordt het duidelijker dat je er niet mag fietsen’’, Vertelt communicatieadviseur van de gemeente Nieuwegein mevrouw van Boxtel ‘’Dat maakt het ook verder lopen met boodschappen van mensen die op de fiets komen en wordt het moeilijker om deze fietsen veilig in het zicht te plaatsen. Onze ontwerper heeft dus wat tegenstrijdige wensen waar mee gepuzzeld zal worden.’’ Voegt ze toe.

Voor de winkeleigenaren is er een heel ander belang. De winkels op het Muntplein zijn niet groot en veel winkels zouden graag meer ruimte krijgen. Zo ook de Albert Heijn die al ruim tien jaar hoopt op meer oppervlakte. Als ze op deze locatie blijven zou de bloemenwinkel daarvoor weg moeten gaan. ‘’Dat gaat niet gebeuren, tenzij ik hier een andere grote winkel aangeboden krijg’’ Vertelt eigenaar van JD Bloemen in Nieuwegein. Een andere optie voor de supermarkt is om naar het naastgelegen gebied te verhuizen waar mogelijk de oude Damsté Citroën garage weg zal gaan. De gemeente Nieuwegein zal ook deze belangen proberen mee te nemen in het plan, maar kan niet garanderen dat er een mogelijkheid zal zijn om meer ruimte te maken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *