Lachcoach Bente Adriaens

Lachcoach Bente Adriaens

UTRECHT – Lachen Zonder Reden? Bente Adriaens weet daar alles van. Zij is lachcoach en heeft in 2013 GetTheLaugh in Utrecht opgericht. Sindsdien geeft zij lachworkshops, lachyoga en lachtrainingen met als doel “om mensen kennis te laten maken met de kracht van de lach en alle positieve effecten die daar bij horen.” Lachyoga, ook wel lachmeditatie gaat uit van het idee dat bewust lachen zonder reden dezelfde psychologische en fysiologische voordelen brengt als spontaan oprecht lachen. Meestal wordt het in groepen gedaan, met veel speelsheid en oogcontact tussen deelnemers.

Hoe ben je op het idee gekomen dit werk te gaan doen?
“Omdat ik heel graag mensen op een positieve manier uit hun comfortzone wilde halen. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking op een festival in Spanje. Daar werd toen zo’n lachcursus gegeven. Ik dacht: Dat is heel gaaf. Dát wil ik doen.”

Hoe reageren mensen als je verteld dat je dit werk doet?
“Ik krijg er veel vragen over en moet eigenlijk altijd eerst uitleggen wat het inhoud. Dan willen ze weten hoe ik lachexpert ben geworden. Sommigen vinden het een beetje gek en sommigen vinden het fantastisch.”

Wanneer ben je een lachexpert?
“Dat is een hele goede vraag. Ik denk als je er dagelijks mee bezig bent en veel workshops geeft en coaching doet je jezelf wel lachexpert mag noemen.”

Welke kennis heb je nodig om een lachclub te begeleiden?
“Je hebt vooral veel mensenkennis nodig. Daarnaast heb ik een weekend ‘lachyoga begeleider’ gevolgd in Amsterdam en theater improvisatie opleiding, training tot trainer en provocatief coaching opleiding. Ik doe veel opleidingen om mezelf te verdiepen in mensen en wat eventuele belemmeringen kunnen zijn om uit comfortzone te stappen.”

Waarom is lachen eigenlijk zo gezond?
“Omdat je met een neplach je hersenen kunt laten denken dat je echt lacht. Dan maak je het gelukhormoon endorfine aan en verminderen stresshormonen. Zo kan je jezelf dus op een positieve manier beïnvloeden. Met een goede lachbui lach je jezelf lekker leeg. Dat is gezond want we gebruiken normaal maar een klein deel van onze longen. En het is veel gezonder als je daar iets meer van gebruikt. Daarbij pompt het ook beter je bloed door je lijf en dat is ook heel gezond. Dus het heeft heel veel voordelen.”

Hoelang houdt het effect van dat gelukhormoon endorfine?
“Als je met regelmaat lacht is het blijvend. Maar het is wel iets dat je moet oefenen. Een lach zonder reden, dat is waar het om gaat, kan je ook oefenen. Dan zal je humor scala ook uitbreiden, ga je om meer dingen lachen, wordt je sneller getriggerd en zie je sneller een grap of lol ergens in.”

Is het niet gek als je overal om lacht?
“Dat ligt aan de mensen zelf en de maatschappij waarin we leven als je niet serieus genomen zou worden als je veel lacht ofzo. Ik zie dat persoonlijk als een misvatting. Tijdens mijn lachsessies besteed ik hier niet echt aandacht aan.”

Wat voor soorten lachsessies zijn er?
“Ik geef van alles, lach-bedrijfsuitjes, -teambuildingsdagen en -vergaderingen, maar er is ook een lachclub waar mensen maandelijks of een enkele keer kunnen komen.”

Hoe zien zulke lachsessies er uit?
“We gaan lachen zonder reden. Daarvoor hebben we diverse speelse oefeningen om mensen te helpen om in die lach te komen en we besteden ook veel aandacht aan de ademhaling.”

Wanneer sceptische klanten meedoen aan zo’n lachsessie, bijvoorbeeld met een bedrijfsuitje, hoe krijg je die aan het lachen?
“Het gaat er niet om dat ik ze aan het lachen krijg. Het gaat er om dat zij het gaan willen. En daar heb ik niet in mijn eentje invloed op, daar hebben zij ook invloed op. En als zij niet willen dan willen ze niet. Dus dan moet het ook oké zijn om niet mee te doen want voor sommige mensen is het gewoon te spannend of vreemd of gek. En dat mag ook. Ik ga niet iemand verplichten. Dat wil ik ook helemaal niet. Maar een heel leuk is wel als een sceptisch persoon zich er aan overgeeft en gewoon denkt ik wil het meemaken, ervaren en dan een conclusie trekken. En heel vaak zeggen mensen aan het eind “oh wat is het fijn en oh wat brengt het een verlichting.” En dat vind ik echt gaaf. Daar doe ik het voor.”

Als je een slechte dag hebt en geen zin hebt om te lachen, welke invloed heeft dat op zon lachsessie?
“Uiteraard gebeurd dat wel eens. Maar dan doe je het gewoon toch, want het is mijn werk. Het is hetzelfde als iemand in de zorg werkt en een slechte dag heeft en toch voor mensen moet zorgen. Dan zet je toch je beste beentje voor. En dat is precies wat ik wil uitdragen met een lachworkshop. Je hebt invloed op hoe je je voelt. Als ik eenmaal begin met een lachworkshop geven dan heeft dat zeker op een positieve manier invloed. Soms niet helemaal en soms meer. Ik ben net als ieder ander mens.”

Ben jij zelf gelukkiger sinds je dit werk doet?
“Ik denk niet dat je het zo kort door de bocht kan zeggen, maar ik denk wel dat het op een positieve manier invloed heeft. Zeker.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *