Toename woninginbraken in Houten, ondanks landelijke afname

Toename woninginbraken in Houten, ondanks landelijke afname

HOUTEN – Ondanks een landelijke afname, neemt in Houten het aantal woninginbraken toe. Met Houten Veilig probeert Gemeente Houten dit probleem aan te pakken. Wat kunt u zelf doen?

Mede doordat we vanwege corona steeds vaker thuis zijn, is er een landelijke afname van het aantal woninginbraken. Toch zijn er uitzonderingen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Houten zelfs sprake is van een forse toename. Zo is het aantal woninginbraken hier in 2020 zelfs met 32% gestegen ten opzichte van 2019. Ook slotenspecialist Emiel van Kessel (55) uit Houten is dit niet ontgaan. In een publicatie van het AD laat hij begin juni weten: “Dat het aantal woninginbraken in 2020 is toegenomen was te merken, want daar moesten we vaker naar toe.’’

Met name in de oudere wijken in Houten vonden de meeste inbraken plaats. Een geschrokken Houtenaar die niet bij naam genoemd wil worden schrijft: “Ik dacht altijd mij overkomt dat niet. Toch moest ook ik er aan geloven toen ik thuis kwam in een leeg huis. Ik was maar een uurtje weg.” Naast de financiële schade vertelt het slachtoffer ook wat voor emotioneel effect de inbraak had. “Je thuis is waar je je veilig hoort te voelen. Ik heb dat niet meer. Het idee dat iemand met slechte intenties zo makkelijk binnenkomt, het tast je privésfeer aan.”

Om voor meer veiligheid in Houten te zorgen is het volgens stichting Houten Veilig dan ook van belang dat het aantal woninginbraken daalt. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarom wordt er samen met de politie gewerkt aan een helder overzicht van de inbraakcijfers per wijk. Daarnaast raadt de stichting aan bij een verdachte situatie direct 112 te bellen, hierdoor worden steeds meer zaken opgelost. Ook kan je op het nummer 0900 8844 achteraf aan de politie doorgeven wat je hebt gezien of gehoord. Als je liever anoniem wilt tippen kun je bellen naar 0800 7000. Ook kan je je aansluiten bij de buurtpreventiegroep om op de hoogte te blijven van wat er speelt.

Inbraak voorkomen
Wat kunt u nog meer doen om de kans op inbraak te verkleinen? Desiree Dekker, werkzaam bij Nationale Politie en expert op het gebied van inbraakpreventie, geeft een paar tips. In het algemeen geldt: “Goed hang- en sluitwerk. Zoals anti-kerntrekbeslag, dievenklauwen en raamboompjes met slot, wat voldoet volgens politiekeurmerk Veilig wonen. Daarnaast is verlichting met een bewegingssensor bij de voordeur en in de achtertuin een goede toevoeging, inbrekers staan niet graag in de spotlights.” Verder adviseert Dekker om waardevolle spullen niet in het zicht leggen en geen adreslabel aan je sleutelbos te hangen. “Verstop ook nooit een sleutel op een plek waar anderen bij kunnen. Het komt namelijk voor dat mensen een sleutel onder de deurmat of plantenpot verstoppen. Dat maakt het inbrekers wel heel gemakkelijk. En als je van huis gaat, zorg voor een bewoonde indruk. Dus dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Zeker wanneer je op vakantie gaat.”

Wanneer je lang van huis gaat:
“De buren af en toe de gordijnen dicht laten doen, door hen de post uit de brievenbus weg laten halen en gebruik maken van een tijdsschakelaar op de verlichting. Als je op vakantie gaat: niet de caravan inpakken voor de deur of deze daar drie dagen laten staan en dan weg zijn. Plak ook geen briefje op de deur voor de postbode met het verzoek je post bij de buren af te leveren. En zet nooit op je antwoordapparaat, sociale media of automatische mail dat je op vakantie bent.” vervolgt Dekker.

Wanneer je kort van huis gaat:
“Laat je het licht aan en draai je de deur op slot. Het komt vaak voor dat mensen denken van: ‘ach, die deur kan je van buitenaf toch niet openen’. Maar een inbrekerstruc is door met een kledinghaak door de brievenbus de deur van binnenuit alsnog te openen. Een andere gebruikte truc bij voordeuren die niet op slot zitten is ‘flipperen’. Een pasje of stukje stevig plastic doen ze tussen de deur en het kozijn om de dagschoot naar binnen te duwen. Ook dan gaat de deur open. Verder zijn mensen nogal eens geneigd te denken dat al die maatregelen niet nodig zijn omdat ze maar heel eventjes weg zijn. Maar ook als je kort weg bent kan een inbreker toeslaan. Een inbreker heeft gemiddeld dertig seconden nodig om uw woning binnen te komen.”

Denk je na het lezen van deze tips dat jouw woning veilig genoeg is? Je kunt gratis een woningcheck laten doen om dit te testen.

Nuancering cijfers
Om terug te komen op de cijfers: Landelijk neemt het aantal woninginbraken dus af, in ruim 290 gemeenten is dit het geval. Onder meer in Nieuwegein en Culemborg zijn de inbraakcijfers zo goed als gehalveerd, terwijl dit in Houten alleen maar is toegenomen. Met de stijging van 32% beschikt gemeente Houten over het op één na hoogst gestegen woningbraakpercentage binnen de provincie. Op de eerste plaats staat Bunnik, waar het al helemaal dramatisch oogt: Daar is het aantal inbraken meer dan verdubbeld met een toename van 58%. Waarom de cijfers zo verschillen, is nog niet bekend. Een mogelijke oorzaak is dat inbrekers uitwijken naar omliggende gemeentes als het in de grote stad lastig wordt. Toch is de situatie minder extreem dan het lijkt omdat het om lage aantallen gaat. Bunnik had 14 inbraken in 2019 en vorig jaar 25.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *