Les mindfulness op basisschool Spijkenisse

Les mindfulness op basisschool Spijkenisse

Op basisschool  De Vogelenzang in Spijkenisse krijgen alle groepen les in mindfulness. Met deze 8- weekse training willen zij de kinderen een stevigere basis geven in sociaal-emotionele ontwikkeling en van jongs af aan de mentale veerkracht versterken.

Alle groepen op basisschool De Vogelenzang krijgen les in mindfulness. Nu de Nederlandse basisscholen, en dus ook de vier vestigingen van De Vogelenzang, sinds 8 februari hun deuren hebben geopend, zijn deze lessen weer in volle gang.

Dat de coronamaatregelen een negatief effect hebben op de mentale gezondheid van jongeren en ouderen is geen geheim. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 1 op de 3 jongeren, tussen de 16 en 24 jaar, zich zorgen maakt over een burn-out. Met de lessen in mindfulness wil De Vogelenzang kinderen leren om met rust en aandacht te handelen. Vooral in deze crisistijd kan dit enorm van pas komen. “Een burn-out kan voorkomen worden, dat geloof ik echt.”, vertelt Duygu, lerares mindfulness op De Vogelezang in Spijkenisse.

Duygu geeft de kinderen van groep 1 tot 8 les in mindfulness. Het gaat hier om een 8-weekse training, waarin kinderen spelenderwijs leren om met aandacht te eten, luisteren, schrijven, ademen en meer. Zo houden ze bijvoorbeeld een “bodyscan”, waarbij je elk deel van je lichaam een moment van je aandacht geeft. Hierdoor leer je bewuster te worden van je zelf en je lichaam. Door deze trainingen consistent te geven, leren de kinderen zich beter te concentreren, met stress om te gaan, vriendelijk-en dankbaarheid te tonen en om minder ondoordacht op vervelende situaties te reageren.

De verschillende manieren van mindfulness bestaan vaak uit kleine opgaven, maar met een grote positieve impact. Toch zijn we vaak te druk om deze kleine opgaven onze aandacht te schenken. “Je moet er de tijd voor maken,” vertelt Duygu, “wij hebben gelukkig de luxe dat we dit kunnen, omdat we een vrij grote school zijn.”

De Vogelenzang voedt de kinderen op met een sterke basis in sociaal-emotionele ontwikkeling. Door deze opgaven consistent te blijven uitvoeren, zou het krijgen van een burn-out op latere leeftijd voorkomen kunnen worden. “Eigenlijk is alles zo simpel, maar we maken het onszelf  lastig.”, zegt Duygu. Leerlingen van De Vogelenzang leren om het zichzelf niet zo moeilijk te maken en zichzelf dit moment van aandacht te schenken. Jong geleerd is oud gedaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *