Volkstuinvereniging “Streven naar Verbetering” wil geen plaats maken voor kunstgrasvelden

Volkstuinvereniging “Streven naar Verbetering” wil geen plaats maken voor kunstgrasvelden

Volkstuinvereniging “Streven naar Verbetering” is het niet eens met het voorstel van de gemeente Rotterdam om een gedeelte van hun groenterrein te slopen voor de uitbreiding van een voetbalvereniging. Deze is in december 2020 uit de doeken gedaan en kon op veel kritiek rekenen vanuit de vereniging. Niet alleen de 243 gezinnen die op dit moment al lid zijn en de ruim 150 gezinnen die op dit moment op de wachtlijst staan worden hier de dupe van, maar de plannen zijn ook een ramp voor de biodiversiteit. Op het complex leven namelijk verschillende beschermde dier- en plantsoorten. 

De vereniging is niet de enige die tegen het voorstel van de gemeente is. Een groot deel van de gemeenteraadsfracties willen niet dat stadsnatuur plaats moet maken voor kunstgrasvelden en roepen op om alternatieven te onderzoeken. De vereniging wordt ook ondersteund door experts en organisaties op het gebied van natuurbehoud. Deze hebben dit onder andere gedaan door het opstellen van biodiversiteitsrapportages over het gebied.  

Een woordvoerder van de vereniging laat weten dat er door de gemeente op dit moment nog geen onderzoek is gedaan naar de impact op de biodiversiteit. “Op grond van de natuurwet moet bij een dergelijke sloop/nieuwbouwoperatie vooraf een meting plaatsvinden. Omdat wij al weten dat er beschermde soorten en rassen zijn, treed de natuurwet in werken en moet de gemeente passende maatregelen nemen voor behoud of compensatie. Dat gaat een hele klus worden. 

Formeel heeft de gemeente nog geen besluit genomen over het uitvoeren van de plannen. Er zal nu eerst een omgevingsconferentie plaats gaan vinden, voordat de gemeente definitief een besluit neemt. Op 18 februari komt de gemeenteraad weer samen om te reageren op het voorstel.  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *