Naar groep 1 als de school gesloten is

Naar groep 1 als de school gesloten is

Leerlingen van de Emmaschool op het speelplein bron: emmaschool.eu

Door de coronacrisis en de sluiting van de basisscholen gaat het vinden van een basisschool en het inschrijven niet zoals voorgaande jaren. Kinderen die hun vierde verjaardag vieren waren altijd zeker van één ding: binnenkort gaan zij beginnen in groep 1 van de basisschool. Maar als je jarig bent tijdens de sluiting van jouw nieuwe basisschool gaat dit toch even anders.

‘Normaal hebben we kennismakingsochtenden’ vertelt Franny van Wijngaarden, directrice van de basisschool ‘de Emmaschool’ in Rotterdam. ‘Hier vertel ik, samen met een leerling van groep 8 en een ouder van de oudercommissie, over de school’. Bij deze ochtend hoort ook een rondleiding én is er een mogelijkheid om een afspraak te maken voor de inschrijving van een kind. Maar door de coronacrisis werden kennismakingsochtenden, waar vaak 15 ouders per keer waren, een-op-een gesprekken met de directie. Ook gingen rondleidingen maandenlang niet door. Externe personen waren namelijk niet gewenst in de school. ‘Toen bleek dat andere scholen wel rondleidingen deden hebben we hier heel erg mee gezeten. Want als andere scholen dit wel doen hoe groot is dan de kans dat ze bij ons terug komen? Uiteindelijk hebben we toen besloten deze wel weer door te laten gaan maar dan met mondkapjes’ vertelt Van Wijngaarden.

Franny van Wijngaarden, directrice Emmaschool. Bron: emmaschool.eu

De afgelopen tijd zijn er ook minder aanmeldingen geweest. Dit zou volgens Van Wijngaarden kunnen komen door het gebrek aan rondleidingen. Bovendien houden ouders hun kinderen soms ook langer thuis uit angst voor het coronavirus, maar de terugloop komt vooral doordat er geen kennismakingsochtenden meer zijn.

De kinderen die tijdens de sluiting van de scholen vier jaar werden konden wel gelijk meedraaien. Ze hadden eerder al een klas toegewezen gekregen en werden toegevoegd aan de klassen-app. Hier post de juf dagelijks video’s. Maar alle ‘nieuwe’ kinderen gingen deze week wel voor het eerst écht naar school.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *