28 jarige ijsbeer Olinka overleden

28 jarige ijsbeer Olinka overleden

Diergaarde Blijdorp heeft dinsdag 9 februari afscheid moeten nemen van ijsbeer Olinka. Na een onderzoek werd besloten de ijsbeer niet uit narcose te halen. Er werd bij de sectie een tumor van 20kg gevonden in haar lever. Olinka is 28 jaar geworden.

Olinka is geboren in Keulen en kwam in 2010 naar de Rotterdamse dierentuin. Hetzelfde jaar bracht Olinka een zoon ter wereld en 4 jaar later een tweeling. Haar kinderen maken nu deel uit van een stamboek in meerdere Europese dierentuinen. Volgens Blijdorp was Olinka een ”goede en zorgzame moeder”.

Volgens Blijdorp is 28 jaar ”een zeer hoge leeftijd voor een ijsbeer”, ijsberen worden namelijk maar zelden ouder dan 25 jaar. De laatste weken ging het echter hard achteruit met Olinka, ”ze werd mager en had moeite zichzelf schoon te houden”. Haar buik werd in omvang ook groter.

Voor onderzoek werd Olinka onder narcose gebracht. Dit gebeurt volgens Blijdorp alleen bij ”noodzaak” omdat een narcose voor een ijsbeer ”ingrijpend en risicovol is”. Tijdens het onderzoek bleek dat Olinka ”een hele grote massa” in haar buik had. Bloedonderzoek wees op ”ernstige” lever- en nierfalen. Daarop is besloten Olinka niet meer wakker te maken.

Bij een sectie op het lichaam bleek de ijsbeer een enorme tumor van 20kg in haar lever te hebben. De aard van de tumor wordt momenteel nog onderzocht door de faculteit Diergeneeskunde Utrecht.

Ijsbeermannetje Wolodja blijft alleen achter in Blijdorp. Met een coördinator van het fokprogramma van Moskou Zoo wordt momenteel overlegd over de toekomst van ijsberen in Blijdorp.

*Auteur foto, Paul van de Velde

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *