Maatregelen hebben een harde greep op sekswerkers

Maatregelen hebben een harde greep op sekswerkers

Seksclubs en prostituees verliezen de meerderheid van hun klanten door de maatregelen en daardoor ook hun inkomsten. De prostitutie wordt, zoals veel andere sectoren, momenteel hard getroffen. Uit zowel de illegale als de legale tak komen schokkende verhalen.

Sekswerkers die legaal en wit werken krijgen een minimale vergoeding van de overheid, net zoals dat in de horeca gaat. Ze hadden nog vrijstelling gekregen van het maximale aantal klanten per dag, maar sinds de avondklok mogen ze alleen maar overdag opereren waardoor.

Volgens Fleur, de manager van een beruchte gentlemenclub in Rotterdam Oud-West, verliezen ze ruim twee derde van hun klanten en daardoor inkomsten. “De overheidssteun betaalt de rekeningen, maar winst maken we niet. We hebben zelfs personeel moeten ontslaan.”

In de legale tak van prostitutie gaat het moeilijk, maar het gaat echt slecht als we naar sekswerkers kijken die zwart werken. Die kunnen momenteel geen kant uit. Ze krijgen geen steun vanuit de overheid, helemaal niks. Samira uit Rotterdam West vertelt me “We krijgen niks, geen geld, geen steun, we dreigen onderdak te verliezen van onze huurbazen en niemand denkt aan ons. De straat op gaan is onmogelijk en overdag is er geen animo voor ons.”

Veel sekswerkers die illegaal werken in Nederland hebben geen verblijfsvergunning, aldus politieagent Martijn Zuydenwijk. “Ze komen uit streken als Zuid en-Centraal Amerika of Oost-Europa. Daarom worden ze geforceerd om zwart te werken en kunnen ze als gevolg hiervan geen beroep doen op de overheidssteun.” De agent verteld mij ook dat er op de prostituees veel druk ligt vanuit hun land van herkomst, hun familie verwacht dat ze geld opgestuurd krijgen van hun familielid in Nederland, ze zien vaak niet in dat het in Nederland ook niet makkelijk is om geld te verdienen. “We hebben zelfs sommige vrouwen gearresteerd die in het land van herkomst gechanteerd werden door hun vriend om dit werk hier te doen. We horen de meest schok wekkende verhalen.”

Prostitutie, of het legaal of illegaal is, is altijd een donkere plek geweest in de Nederlandse samenleving waar afschuwelijke verhalen uitkomen. Maar vanwege de huidige maatregelen die een ijzige greep hebben op deze sector is het duidelijk dat de onmenselijke situatie nog onverdraaglijker dreigt te worden voor de mensen die zich in dit werk bevinden.

Over de auteur

Thyl Krijthe

Hey, Ik ben Thyl en ik ben erg geïnteresseerd in jouw mening wanneer het om de kwaliteit van mijn artikelen gaat. Laat daarom, met alle liefde, een kritische reactie achter. Groetjes.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *