Toename drugsgebruik onder jongeren

Toename drugsgebruik onder jongeren

Tijdens de huidige pandemie krijgen veel jongeren te maken met verschillende soorten spanningen en emoties. Dit kan zich uiten in depressieve gevoelens, angst en stress. Om deze negatieve gevoelens te onderdrukken wordt er meer geneigd naar het gebruiken van verschillende soorten drugs zoals 3mmc. Waar het voor deze pandemie ging om gezelligheid, gaat het gebruik nu om verveling en depressies uit te weg te gaan.

Op GGZ Delfland in Bergschenhoek komen mensen met psychische klachten, dit kan leiden tot het gebruiken van drugs. ‘’De aanmeldingen voor psychische klachten door het gebruiken van drugs is op het moment niet perse heel hoog.’’, vertelt psychiater Marius Lekkerkerker. Wel heeft Dimence groep, een organisatie bekend in de psychiatrie, aan de noodklok gehangen dat het gebruik van de drugs 3mmc erg toeneemt onder de jongeren. ‘’Deze drug is op het moment nog legaal verkrijgbaar en dat baart zorgen.’’ De drug 3mmc wordt nu vooral veel gebruikt in het oosten van het land, maar Lekkerkerker is bang dat regio Rotterdam zich ook zorgen moet gaan maken. Regionaal is Rotterdam de stad van de cocaïne en wordt er in heel Nederland veel geblowd.

‘’De drempel om drugs te gebruiken ligt op het moment laag, omdat jongeren opzoek zijn naar een leuke ervaring.’’ Ook is het lastig in te schatten of er meer cliënten bijkomen met psychische klachten door het gebruik van drugs. De meeste jongeren die een drugsprobleem hebben komen daar later achter. ‘’We zouden ze aankomende maanden in de gaten moeten houden om te kijken of de aanmeldingen stijgen.’’

Trimbos, instituut voor mentale gezondheid, heeft een onderzoek gedaan naar de invloed van de pandemie op het gebruik van alcohol, tabak en drugsgebruik onder jongeren die uitgaan. Dit onderzoek werd gedaan 4460 respondenten tussen de 16 t/m 35 jaar oud. Deze jongeren waren allemaal naar een uitgaansgelegenheid geweest voor de pandemie. Het gebruik van ketamine kwam tijdens de lockdown vaker voor dan het gebruik van de uitgaansdrug cocaïne. Dit baart zorgen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *