Tony’s Chocolonely niet langer op lijst van slaafvrije chocolade

Tony’s Chocolonely niet langer op lijst van slaafvrije chocolade

Tony's Chocolonely chocoladerepen

De Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate heeft het chocolademerk Tony’s Chocolonely van de slavernijvrije lijst afgehaald. Dit hebben ze gedaan omdat Tony’s samenwerkt met Barry Callebaut, een grote producent die wordt beschuldigd gebruik te maken van illegale arbeid.

Slave Free Chocolate vindt dat de samenwerking met Barry Callebaut en Tony’s in strijd is met de missie om alle chocolade 100% slaafvrij te maken. “Terwijl wij juist samenwerken met Barry Callebaut om deze missie op wereldschaal mogelijk te maken”, plaatst Tony’s als reactie op het verwijderen van hun bedrijf van de lijst. De chocolademaker haalt zijn cacao uit Ghana en Ivoorkust, “Velen denken dat het inkopen van cacao uit die landen automatisch betekent dat er sprake is van illegale kinderarbeid en moderne slavernij in je keten.”

Tony’s koos in 2005 bewust om met Callebaut samen te werken om aan te tonen dat het mogelijk is om volledig traceerbaar te zijn, terwijl je met een grote verwerker samenwerkt. Ze geven zelfs aan meer geld te betalen aan Callebaut om hun cacaobonen te onderscheiden van de andere bedrijven, om de bonen goed traceerbaar te maken. Toch ontkent Tony’s niet dat er sprake is van illegale arbeid in de waardeketen, “We zijn blij dat we het weten, want dan kunnen we het oplossen.”

Het Nederlandse bedrijf Tony’s Chocolonely kan het gebruik van illegale arbeid in de cacao handel niet alleen verhelpen. Daar is meer steun van andere bedrijven, organisaties en wetgeving voor nodig. Antonie Fountain, directeur van de organisatie VOICE, zegt “Ieder bedrijf kan individueel meer doen, maar er moet ook meer samen gebeuren.” De organisatie VOICE is een koppel verenging van goede doelen en vakbonden die zich bezighoudt met eerlijke chocolade. Fountain geeft aan dat Tony’s vooroploopt in het betalen van eerlijke prijzen aan boeren maar er zeker ruimte is voor verbetering in de waardeketen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *