Daklozen in de kou

Daklozen in de kou

In de week van 6 februari is het flink gaan sneeuwen in Nederland met temperaturen die tot ver onder de 0 liepen. De meeste Rotterdammers zitten lekker knus binnen achter de laptop, maar dit geldt niet voor iedereen. Rotterdam is een grote stad, waar dus ook veel daklozen rondzwerven. Volgens het CBS is het aantal daklozen tussen 2009 en 2018 verdubbeld. Alleen al in Rotterdam woonden er in 2018 zo’n 4000 daklozen. Hoe worden al deze daklozen opgevangen en worden hierbij de coronamaatregelen eigenlijk wel nageleefd?

Danique Dijkgraaf werkt bij het Leger des Heils in Maassluis. Dit is een dagopvang waar zij groepen begeleidt. Met deze kou is het een stuk drukker bij de opvang, hierdoor is het lastiger om de coronamaatregelen te volgen. De Prioriteit ligt volgens Danique op het opvangen van zoveel mogelijk mensen. “Op deze manier kunnen we beter monitoren of er mensen zijn met corona klachten”, zegt Danique. Wanneer dit het geval is worden de daklozen meteen getest. De doelgroep heeft daarentegen een sterkere weerstand, waardoor er vrij weinig coronagevallen voorkomen.

Volgens Danique lukt het prima om alle daklozen in Rotterdam op te vangen. Dit komt mede doordat de gemeente meerdere opvangen heeft geopend, zoals de Maassilo. Normaal gesproken is dit een uitgaansgelegenheid, maar nu is het een tijdelijke daklozen opvang waar 130 bedden tot beschikking zijn gesteld.

De opvang probeert dus zoveel mogelijk op de coronamaatregelen te letten, maar met deze winterse drukte is het wat minder makkelijk na te leven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *