VVD-raadslid Kolster pleit voor afschaffing Capelse hondenbelasting

VVD-raadslid Kolster pleit voor afschaffing Capelse hondenbelasting

Al tijden staat het onderwerp ‘hondenbelasting’ op de agenda bij de gemeenteraad in Capelle aan den IJssel. Veel bewoners vinden dat deze afgeschaft moet worden. Dit is niet zo gek, want in veel omringende gemeentes zoals in Rotterdam of Zuidplas is er geen hondenbelasting meer. Ook Raadslid Jeroen Kolster (VVD) vindt dat hier verandering in moet komen.

Wachten met afschaffen
“We hebben in het coalitieakkoord opgenomen dat de hondenbelasting afgeschaft gaat worden,” vertelt Kolster. “We hebben dat opgeschreven. Dat moeten we gewoon doen voordat de periode voorbij is’. Maar hiermee wordt gewacht. Dit heeft te maken met de financiële situatie, staat in het coalitieakkoord.

“We wilden wachten tot de verkoop van de Eneco aandelen,” zegt Kolster. Deze verkoop brengt namelijk financiële risico’s met zich mee. De gevolgen hiervan zou de coalitie willen afwachten voordat de hondenbelasting afgeschaft kan worden.

Hondenbelasting investeren in de hond
Jaarlijks krijgt de gemeente ongeveer 300.000 euro aan hondenbelasting binnen. “We hebben wel besloten dat het geld wat we ophalen aan de hondenbelasting wel wordt besteed aan voorzieningen voor de honden,” zegt Kolster. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van hondenpoep, het aanleggen van speelveldjes en het onderhouden van het hondenstrand. “Een schrale troost,” aldus Kolster.

Voorstel College van B&W
“Ik hoop dat het College van B&W bij de voorjaarsnota komt met een voorstel om deze ‘onzin’ belasting, zoals we dat zien, af te schaffen zonder daarbij de lasten te verhogen. Wij willen graag lage lasten houden in onze gemeente, dit betekent dat ergens anders 300.000 euro geschrapt moet worden. Ik hoop dat het college een goed voorstel doet en anders wordt het tijd om hen daarover te gaan bevragen,” zegt Kolster.

Het bevragen zal nog even op zich moeten laten wachten. Dit gaat waarschijnlijk rond eind mei, begin juni plaats vinden.

Omringende gemeentes
Als je in Capelle een hond hebt kost dit je €80,29 per jaar. Elke volgende hond kost €160,58 en als je een geregistreerde kennel hebt ben je bijna €400,- kwijt. Dit is anders dan in de omringende gemeentes. Zo is de belasting in gemeente Rotterdam afgeschaft. Ook in gemeente Zuidplas en gemeente Krimpen aan den IJssel is er geen hondenbelasting meer.

Dat wil niet zeggen dat alleen in Capelle nog hondenbelasting is. In gemeente Krimpenerwaard is er nog wel hondenbelasting, maar deze kosten liggen veel lager dan in Capelle. €19,75 betaal je hier voor je eerste hond. Voor een volgende hond €25,50 en voor een geregistreerd kennel ‘maar’ €55,-. Een aanzienlijk verschil.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *