De Molukse droom gedragen door de huidige generatie

De Molukse droom gedragen door de huidige generatie

De Molukse droom na 70 jaar gedragen door de derde generatie Molukkers is Nederland. Op 21 maart 1951 komt het eerste schip vanuit de Molukken aan in Rotterdam. Ze werden niet warm ontvangen en de Ambonezen werden gestopt in kampen die hiervoor dienden als kampen in de Tweede Wereld oorlog. De snelle terugkeer die hen was beloofd viel langzaam in duigen. Tot op de dag van vandaag is dit te merken in de Molukse gemeenschap en willen ze erkenning.

Burgemeesters van elf gemeente in Nederland hebben een brief opgesteld aan de regering. Ze willen dat de Nederlandse regering erkend dat de Molukkers niet goed zijn behandeld, bij hun aankomst 70 jaar geleden. De Molukkers was beloofd om terug te keren naar het land van herkomst en hebben in nare omstandigheden moeten leven. De burgemeesters schrijven in de brief dat het kabinet zou verluchten ‘’ erkennen dat deze omstandigheden en ontvangst niet mens waardig zijn geweest’’.

De erkenning is hard nodig en voor de huidige Molukse generatie is het nog steeds lastig om verder te kijken naar de toekomst. De tweede en derde generatie leven nog dagelijks met het verdriet wat hen ouders en grootouders is aangedaan. Zo blijven zij wonen in Molukse wijken en houden ze zich erg vast aan de cultuur.  Zo vertelt Indy Pattiana zoon van een oud Molukse militair  ‘’ ik denk eindelijk erkenning, maar dit heeft 70 jaar geduurd. Onze familie heeft dit niet meer kunnen meemaken en juist zei hebben heel hun leven gedacht terug te kunnen gaan.’’

Uit het rapport van het CBS 2020 blijkt dat Molukkers nog steeds geen fijne positie hebben in Nederland. Ze hebben gemiddeld een lager inkomen, zijn lager opgeleid en worden sneller verdacht van criminele activiteiten dan mensen van Nederlandse komaf.

De derde generatie Molukkers geeft aan dat het nooit te laat is voor erkenning zo vertelt Charissa ‘’Ik hoop dat er een einde komt aan het verdriet wat mijn opa en oma hebben gehad, we willen vrijheid en ik als derde generatie wil graag naar de toekomst kijken.’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *