Nederland stopt per direct met vaccineren AstraZeneca onder de 60 jaar

Nederland stopt per direct met vaccineren AstraZeneca onder de 60 jaar

Nederland stopt per direct met het vaccineren met AstraZeneca bij mensen onder de 60 jaar. Het betreft een tijdelijke stop die in de eerste instantie zal gelden tot woensdag 7 april.

Het Bijwerkingencentrum Lareb melde eerder vandaag dat het vijf meldingen heeft ontvangen van uitgebreide trombose met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. Één persoon is overleden. Drie personen hadden uitgebreide longembolieën, één persoon had een hersenbloeding, één persoon had een uitgebreide trombose van de buikaderen en één ander persoon ontwikkelde een trombose van de slagaders in de benen. Bijwerkingencentrum Lareb meld dat de bijwerkingen optraden zeven tot tien dagen na de vaccinatie. Het betreft vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. In Nederland zijn tot nu toe 400.000 mensen ingeënt met AstraZeneca.

Een woordvoerder van het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) liet eerder op de dag (15:32) al weten dat naar aanleiding van de bovenstaande informatie op dat tijdstip een overleg bezig was met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bijwerkingencentrum Lareb, CBG, de Gezondheidsraad en het RIVM. Op basis van dat overleg is besloten de komende dagen uit voorzorg niet meer te vaccineren met AstraZeneca. Minister Hugo de Jonge laat in een brief naar de tweede kamer weten dat het gaat om een ”voorzorgsmaatregel”. Deze voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met het AstraZeneca vaccin voor mensen van 60 en ouder. ”Zij lopen een groter gezondheidsrisico na besmetting met het coronavirus” aldus De Jonge. Het vaccineren met BioNTech/Pfizer en Moderna gaat ”onveranderd” door. Verder schrijft hij dat hij dit besluit in afwachting neemt van een nader oordeel van het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees Medicijnagentschap EMA. De EMA doet momenteel onderzoek naar mogelijke bijwerkingen, volgende week woensdag (7 april) komt de EMA met nieuw advies omtrent dit vaccin.

Een woordvoerder van het RIVM meld dat dit betekend dat de GGD moet stoppen met het vaccineren van zorgmedewerkers onder de 60. Ziekenhuizen, huisartsen en de GGZ kunnen hun cliënten onder de 60 ook niet meer vaccineren. Verder laat de woordvoerder weten dat het RIVM wacht op de uitslag van het onderzoek van de EMA. De GGD laat in een persbericht weten dat er ongeveer 10.000 vaccinatie afspraken stonden gepland tot en met komende woensdag voor zorgmedewerkers die jonger zijn dan 60 jaar. Deze zorgmedewerkers worden allemaal per sms afgezegd en ze worden gebeld.

Nederland is niet het eerste land dat gebruik van AstraZeneca beperkt. Zeker vijf landen waaronder Oostenrijk, Noorwegen en Denemarken hebben het complete gebruik opgeschort. Landen als Canada, Frankrijk en Spanje gebruiken het alleen nog bij 55-plussers. Duitsland en Noord-Macedonië alleen nog bij 60-plussers, en Finland, Zweden en Litouwen alleen nog bij 65-plussers.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *