Hadden we maar iets om de tijd mee te doden

Hadden we maar iets om de tijd mee te doden

Het aantal hondenbaasjes is sinds de introductie van het coronavirus en de daaropvolgende maatregelen flink gestegen. Acht procent van de huishoudens zonder huisdieren nam toch een huisdier in het afgelopen jaar, de helft hiervan nam een hond. Het aantal is van 1,5 miljoen, voor de pandemie, gestegen naar 1,9 miljoen honden dit blijkt uit cijfers van het Nederlandse hondenmagazine genaamd Dogzine. Mensen werken nu thuis en vervelen zich en nemen als gevolg hiervan een huisdier als een hond. Maar wat als we straks weer aan het werk moeten?

Dierenasiel het Globetrottertje in Maasluis is blij dat er zoveel honden worden opgehaald. “Veel katten en vooral Honden, sommige hondjes waarvan we dachten dat ze nooit meer een goed thuis zouden krijgen zijn al maanden geleden opgehaald. Het is rustig hier, maar we maken ons zorgen over als alles straks weer terugdraait naar het normale. Dan hebben we misschien ineens allemaal baasjes die weer moeten werken. Komen die honden dan hier weer terug. Honden hebben ook gevoelens, het zou vreselijk zijn als ze als een soort van vermaker gebruikt worden tijdens de lockdowns.

Dieren psycholoog en gedragsonderzoeker Hannie Aarlense uit Hoek van Holland, maakt zich ernstige zorgen over hoe snel er honden uit de nestjes worden gehaald. “Het lijkt net lopende band werk. Hondenfokkers denken momenteel aan geld.” Zegt ze fel met veel emotie in haar stem. “Ze fokken honden en wachten soms maar twee weken voordat ze de beesten bij hun moeder weg halen om te verkopen. De eerste vijf weken zijn voor een puppy heel belangrijk om resistentie op te bouwen en sociale vaardigheden op te doen met de rest van het nest. Ook zijn er veel illegale fokkers die profijt halen uit de lockdown. Ze doen maar wat en denken dat de autoriteiten toch niet komen kijken, want die zijn met andere dingen bezig. Ik maak mij ernstige zorgen of deze honden wel goed kunnen funcitoneren zonder gedragsproblemen.”

“Ik en mijn vrouw houden van wandelen. ’s Avonds zouden we altijd door de duinen lopen en dan op de terugweg langs mijn ouderlijk huis, om bij pa en ma te kijken. Nu werk ik al een jaar bijna elke dag thuis, en mijn vrouw ook dus we dachten we nemen wel een hond, dan hebben we gelijk een stok achter de deur om nog vaker de deur uit te gaan.” legt Ronald Beukers, risicomanager in de bouw en vader van een tweeling, mij uit. Hij heeft na maandenlang het gezeur van zijn kinderen aan te horen een prachtige zwarte labrador aangeschaft. Hij geeft toe dat het voornamelijk ook voor zijn eigen plezier is.

Dierenorganisaties zoals Stichting AAP, Eyes on Animals en Bont voor dieren, zijn bezig met het informeren van mensen dat een hond voor langer dan een decennia bij je is en niet alleen tijdens de lockdown. “We moeten kosten wat het kost voorkomen dat we in Nederland net zo’n zwerfdieren crisis krijgen zoals in Oost en Zuid-Europa.”

Over de auteur

Thyl Krijthe

Hey, Ik ben Thyl en ik ben erg geïnteresseerd in jouw mening wanneer het om de kwaliteit van mijn artikelen gaat. Laat daarom, met alle liefde, een kritische reactie achter. Groetjes.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *