Schip in Suezkanaal eindelijk los

Schip in Suezkanaal eindelijk los

Suez Canal Political Map. Artificial sea-level waterway in Egypt, connecting the Mediterranean Sea and the Red Sea. English labeling and scaling. Illustration.

Het containership ‘Ever Given’ kwam op dinsdag 23 maart, vast te liggen in het Suezkanaal. Het schip heeft ongeveer een week vastgelegen onderweg van China naar Rotterdam.

Hoe het schip is vast komen te liggen is nog niet honderd procent zeker, maar ze gaan ervanuit dat het komt door een combinatie van twee dingen; De toenmalige zandstorm en de wind. Vanwege een combinatie van beiden, kwam het 400 meter lange schip dwars te liggen.

Het kanaal is een belangrijke doorgaansweg voor handel vanuit Azië naar Europa, en is goed voor ongeveer 12 procent van de wereldwijde goederenhandel. Verschillende schepen konden hun wegen niet vervolgen, en op het moment dat het schip werd losgetrokken wachtten 422 schepen op hun beurt om door het kanaal te varen. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht toenemende drukte aankomende weken. Normaal gesproken ontvangt de haven zo’n tachtig zeeschepen per dag, maar dit aantal zal worden verhoogd met tien procent.

De autoriteiten van het Suezkanaal schatten de totale schade op 1 miljard dollar, zo’n 850 miljoen euro. De vraag die nu rondgaat; Wie gaat er voor die kosten opdraaien? Op dit moment is daar nog geen antwoord op, want het juridisch proces zal jaren gaan duren. Veel scheepseigenaren zullen een groot deel uit eigen zak moeten betalen. De ‘Ever Given’ kan zich beroepen op een beperking van zijn aansprakelijkheid, waardoor het maximale bedrag dat moet worden betaald door het Panamese schip kan worden teruggedrongen naar 90 miljoen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *