Markt populair onder jongeren

Markt populair onder jongeren

Rotterdamse Oogstmarkt

Overal waar je kijkt staan kaaskraampjes. Jongeren staan massaal in de rij voor biologische koffie terwijl de ouderen hun dagelijkse boodschappen bij de lokale bakker halen. Op de Rotterdamse Oogstmarkt komen alle generaties wekelijks samen. Sinds wanneer zijn markten zo populair onder de jongere doelgroep?

Op het Noordplein staat elke zaterdag vanaf 10 uur de Rotterdamse Oogstmarkt. Om de markt heen zoeken mensen massaal naar een parkeerplek. Met een beetje geluk loop je binnen 2 minuten de markt op. De volle parkeervakken verklappen al de status op de markt, erg druk. Tientallen kraampjes staan midden op het plein. Zodra de markt nadert zijn de specerijen al te ruiken. Het geluid wordt steeds luider en eenmaal op het plein wordt er naar je geroepen of je zin hebt in een ‘lekker stukkie fruit’, hoe ze dat in Rotterdam zeggen. De kraampjes zijn divers geselecteerd. Naast de bloemist kan je bijvoorbeeld een mes laten slijpen.

Een makt wordt gestereotypeerd als een wekelijks boodschappen momentje voor oudere. In de coronatijd is dit veranderd. Door de maatregelen die momenteel gelden zijn veel dingen dicht of niet makkelijk te benaderen, zoals winkels of pubs. Jongeren zijn het thuiszitten zat en zoeken verschillende mogelijkheden om iets te kunnen doen. Simpele dingen worden nu als een uitje gezien omdat het al fijn is als je even het huis uit kan. Zo gaan jongeren nu bijvoorbeeld naar de markt om daar hun vrienden te zien terwijl ze genieten van een zak churro’s. Aan de kleding is te zien dat jongeren hun best hebben gedaan als het gaat om hun uiterlijk, dit duidt weer het gevoel van een ‘uitje’ aan.

Groepjes studenten zitten op het stenen muurtje te genieten van het zonnetje. Op Instagram plaatst student Claudia een foto op de markt met de tekst ‘Vaste coronaprik: Rotterdamse oogst’. Zolang een groot deel van Nederland dicht blijft door de maatregelen zal de markt nog drukbezocht worden door jongeren. Het is nog maar de vraag of het na corona zo druk blijft, aan de sfeer ligt het in ieder geval niet

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *